01-11-2019

Patiënten sneller van de intensive care door hooggedoseerde vitamine C

Hooggedoseerde vitamine C kan vele voordelen hebben bij ziekte. Behalve dat het kan bijdragen aan herstel van kanker en hartziekte, kan het er ook voor zorgen dat u eerder het ziekenhuis kunt verlaten, zelfs als u op de intensive care ligt.

Een dagelijkse inname van 2 tot 4 gram vitamine C kan een verblijf in het ziekenhuis met 9 procent verkorten. Dat lijkt misschien niet veel, maar het betrof patiënten die op de IC-afdeling lagen en het was nog maar de vraag of ze daar überhaupt nog zouden wegkomen. Inname van dit supplement zou standaard tot de dagelijkse routine op elke IC-afdeling moeten behoren, zo stellen onderzoekers van de University of Helsinki in een overzichtsstudie van 12 studies waarin verslag werd gedaan over het ziekteverloop van 1766 IC-patiënten.

Hoewel 0,1 gram volgens de onderzoekers bij gezonde mensen al voldoende is om het basisniveau van vitamine C in bloedplasma te halen, hebben typische IC-patiënten daarvoor ongeveer 4 gram per dag nodig omdat hun niveaus gevaarlijk laag zijn. Zes onderzoeken wezen uit dat patiënten die gemiddeld 2 gram vitamine C per dag oraal innamen – niet de beste manier van toediening, het kan beter via een infuus worden gedaan – ongeveer 9 procent sneller de IC konden verlaten.

Vitamine C beïnvloedt honderden genen en speelt een cruciale rol in een goede werking van ons immuunsysteem. Eerdere studies toonden al aan hoe het kanker kan beïnvloeden, de bloeddruk kan verlagen, boezemfibrilleren (onregelmatige hartslag) kan verminderen en de glucosespiegel bij mensen met diabetes 2 kan verlagen. Maar in alle gevallen moet het, als het therapeutisch wordt ingezet, in enorme doseringen worden gegeven.

Nutrients, 2019; 11: E708

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws