02-07-2019

Parkinson begint mogelijk in de darmen

Opnieuw is er een studie gedaan naar de theorie dat Parkinson ontstaat in de darmen. Onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore volgden het pad van giftige eiwitten in de darmen van muizen via de nervus vagus naar de hersenen.

De onderzoekers stelden zich de vraag hoe Parkinson tot stoppen kan worden gebracht, voordat de ziekte zich volledig kan ontwikkelen. Tot op heden is er geen genezing mogelijk voor Parkinsonpatiënten.

Reis naar de hersenen

De hersenen van Parkinsonpatiënten laten samenklonteringen van het eiwit alpha-synucleïne zien. Dit eiwit werd in de darmen van muizen gespoten op plaatsen met een duidelijke verbinding naar de hersenen. Na drie maanden bereikte het giftige eiwit het deel van het brein dat bezwijkt onder Parkinson (substantia nigra pars compacta). Binnen zeven maanden was het eiwit ook doorgedrongen in de hippocampus, het striatum en de reukzenuw. De muizen ontwikkelden in die tijd alle gebruikelijke motorische symptomen van Parkinson. Ook lieten zij tekenen zien van depressie, verlies van reuk en problemen met het geheugen en leervermogen.

Implicaties

Neurowetenschapper en senior-onderzoeker Ted M. Dawson meent dat het onderzoek drie belangrijke implicaties kan hebben. Ten eerste vermoedt hij dat de uitkomsten toekomstige studies naar de connectie tussen darmen en hersenen zal stimuleren. Ook verwacht hij verder onderzoek naar oorzaken van de verspreiding van alpha-synucleïne. Tot slot kan volgens Dawson het voorkomen dat alpha-synucleïne zich naar het brein verplaatst een nieuwe behandelingsmethode tegen de ziekte van Parkinson vormen.

Bron: Neuron. 2019 Jun 17

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws