15-11-2017

Paddestoelen beter dan vlees

Een onderzoek aan de Universiteit van Minnesota toont aan dat het eten van paddestoelen sneller tot een verzadigd gevoel leidt dan vlees. Dit kan bijdragen aan een betere gewichtscontrole, zo blijkt uit een artikel in het blad Appetite.

Paddestoelen bij het ontbijt

Eerdere studies hadden al gesuggereerd dat de consumptie van paddestoelen sneller tot verzadiging kan leiden. Bekend is ook dat met name eiwitten het meest verzadigend zijn.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, kregen de proefpersonen afwisselend een hoeveelheid Agaricaus bisporus (witte knoopzwammen) of een portie vlees te eten bij het ontbijt, die gelijke hoeveelheden eiwitten bevatten. Het onderzoek duurde in totaal 10 dagen.

Minder eetlust en consumptie

De 32 proefpersonen kregen elke dag paddestoelen of vlees voor het ontbijt, en konden later op de dag lunchen zoveel als ze wilden. Degenen die paddestoelen voor het ontbijt hadden gegeten, rapporteerden minder honger, meer verzadiging en minder neiging om later op de dag nog te eten.

Positief effect op de gezondheid

Omdat vlees relatief veel verzadigd vet bevat, wordt er veel onderzoek gedaan naar alternatieven. Paddestoelen bevatten geen vet en zijn dus een aantrekkelijke keuze. ‘Deze studie draagt bij aan het groeiend aantal bewijzen dat paddestoelen kunnen bijdragen aan een betere gewichtscontrole en verzadiging en daarmee aan een betere algemene gezondheid,’ aldus Mary Jo Feeney, coördinator voedingsonderzoek van de Mushroom Council.

Bron van Vitamine D

Paddestoelen zijn dus een goede vervanger van vlees, maar bieden ook andere voordelen. Zo bevatten ze als een van de weinige voedingsmiddelen Vitamine D, antioxidanten en kalium, terwijl het natriumgehalte juist zeer laag is. Ook zorgen paddestoelen voor een betere smaak van gerechten. Niet voor niets worden ze veel gebruikt door professionele chefkoks.


Bron: ScienceDirect/Appetite

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...