01-04-2021

Paddenstoel verhoogt inname vitaminen

Paddenstoelen, zoals portabella, champignons en oesterzwammen, zijn relatief rijk aan vitaminen en mineralen. Wetenschappers redeneerden daarom dat een betere vertegenwoordiging van paddenstoelen in een gezond voedingspatroon kan helpen om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Aan de hand van Amerikaanse voedselconsumptiepeilingen is dit getest.

Paddenstoelen maken al zeer lang deel uit van ons voedingspatroon. Ze worden beschouwd als ‘witte groente’. De meeste paddenstoelen zijn rijk aan B-vitaminen, selenium, koper, kalium en vezels. Naast deze essentiële voedingsstoffen, bevatten paddenstoelen ook andere stoffen die positieve gezondheidseffecten hebben op bijvoorbeeld het afweersysteem, zoals antioxidanten.

Uit een recente Amerikaanse voedselconsumptiepeiling blijkt dat mensen echter maar weinig paddenstoelen consumeren. Gemiddeld eten de mensen 2,3 gram paddenstoelen per dag oplopend tot 20,6 gram per dag voor mensen die regelmatig paddenstoelen aan de maaltijd toevoegen. Daarnaast blijkt dat de deelnemers aan de voedselconsumptiepeilingen veelal een tekort hebben aan essentiële vitaminen en mineralen zoals koper, selenium, zink en B-vitaminen. Wetenschappers hebben daarom berekend welke effecten het eten van een portie paddenstoelen van 84 gram heeft op de totale inname van vitaminen en mineralen.

Vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten

Voor de berekeningen hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van drie Amerikaanse voedselconsumptiepeilingen die zijn uitgevoerd tussen 2011 en 2016. Vervolgens hebben ze een computer laten berekenen welke effecten de toevoegen van paddenstoelen had op de inname van koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Deze effecten zijn bekeken voor zowel kinderen tussen de 9-18 jaar en voor volwassenen (mensen ouder dan 19 jaar). Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, werden in deze analyse niet meegenomen, omdat hun behoeften afwijken van die van de gemiddelde persoon.

Analyse van de data laat zien dat het toevoegen van paddenstoelen leidt tot een significant hogere inname van vezels, koper, fosfor, kalium, selenium, zink, B-vitaminen en choline door kinderen. Bij volwassenen verhoogde het consumeren van paddenstoelen de inname van vezels, eiwitten, koper, ijzer, fosfor, kalium, selenium, zink en B-vitaminen. Het eten van paddenstoelen had geen effect op de inname van calorieën, vetten en natrium. De wetenschappers vonden dit van toegevoegde waarde, omdat veel mensen al een overschot aan calorieën en natrium via de voeding binnenkrijgen. Regelmatig een flinke portie paddenstoelen eten, kan mensen helpen om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Bron: Food Sci Nutr. 2021 Mar; 9(3): 1504–1511

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws