Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1]
Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden toegelaten, worden deze door de daarvoor verantwoordelijke instanties beoordeeld. In Amerika is dat de Food and Drug Administration (FDA), in Europa de European Medicines Agency (EMA).
Het komt voor dat een medicijn dat goedgekeurd wordt voor een specifieke ziekte of aandoening, ook blijkt te werken voor andere ziekten of aandoeningen in datzelfde kader. Ook voor deze nieuwe toepassing moet zo’n medicijn dan worden gekeurd. Deze toepassingen worden echter vaak minder kritisch beoordeeld. Daarom hebben landen als Duitsland en Frankrijk naast de EMA hun eigen onafhankelijke organisaties die de medicijnen op hun daadwerkelijke effectiviteit beoordelen.
In de huidige studie bekeken de onderzoekers 124 medicijnen die goedgekeurd waren door de FDA voor 335 medische toeppassingen, en 88 medicijnen die goedgekeurd waren door de EMA voor 215 medische toepassingen. Ze stelden vast dat de effectiviteit van een medicijn bij de oorspronkelijk toepassing het grootst was.
De effectiviteit van de medicijnen verminderde naar mate er meer medische toepassingen voor waren goedgekeurd. De onderzoekers benadrukken daarom het belang van meer transparantie over de therapeutische waarde van geneesmiddelen tegenover artsen en hun patiënten. Alleen op die manier kunnen zowel arts als patiënt optimale beslissingen nemen over een medicamenteuze behandeling.