02-09-2019

Overmaat aan digitale apparaten leidt ook naar overmatig gewicht

Kunt ook u zich niet losmaken van alle digitale gadgets om u heen? Dan is het goed om te weten dat multitasking op allerlei apparaten kan resulteren in obesitas.

Onderzoekers uit Texas ontdekten dat de neiging om gedachteloos bezig zijn met smartphones, tablets en andere draagbare apparaatjes leidt tot een verhoogde drang om tussendoortjes te nemen. Dit gaat gepaard met een afname van de wilskracht waardoor overgewicht kan ontstaan.

Geboeid door gadgets

Het onderzoek is uitgevoerd in twee delen. Eerst vulden 132 deelnemers tussen de 18 en 23 jaar een vragenlijst in om een beeld te krijgen van de mate waarin zij multitasken en de mate waarin zij door hun gadgets worden afgeleid, bijvoorbeeld door in gesprek voortdurend op hun smartphone te kijken of tijdens het werk de social media te checken. De onderzoekers ontdekten dat hogere scores gerelateerd zijn aan een hogere body mass index (BMI) en meer lichaamsvet.

Verleid door snacks

In het vervolgonderzoek werd van 72 deelnemers uit het eerste onderzoek de hersenactiviteit gemeten, terwijl zij een serie afbeeldingen te zien kregen. Hiertussen zaten ook foto’s van smakelijke en verleidelijke hapjes. De multitaskers reageerden hierop met een verhoogde hersenactiviteit. Dit waren tegelijkertijd ook deelnemers met een verhoogd BMI en lichaamsvet.

Risico overgewicht

Hoewel deze bevindingen volgens de onderzoekers nog in een verkennend stadium zijn, is het wel belangrijk dat mensen beseffen dat er aantoonbaar verbanden zijn tussen doorlopend multitasken, minder weerstand tegen de verleidingen die de media ons alsmaar voorschotelen en obesitas.

Bron: Brain Imaging Behav. 2019 Mar 1

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws