11-11-2021

Overeenkomst tussen voeding en geneesmiddelen ontdekt

Een tochtje naar de supermarkt kan wellicht dezelfde uitkomst hebben als een bezoekje aan de apotheek. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht ontdekten namelijk een verrassende vergelijkbare werking tussen voedingsstoffen en geneesmiddelen.

Wanneer je je een weg baant door de paden van de supermarkt, dan weet je welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke paden je beter kunt vermijden. Dat de wortels je ogen goed doen en je noten voor onder andere verlaging van je cholesterol kunt aanschaffen. Er is in veel andere gevallen nog niet bekend waarom ze precies gezond zijn. Hier brengen onderzoekende farmacologen van de Universiteit van Utrecht nu dus verandering in.

Na een inventarisatie van ruim 200 onderzoeken concludeerden zij dat voedingsstoffen een vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen. Een verrassing aldus onderzoekersleider en farmacoloog Saskia Braber. Sommige voedingsstoffen hechten aan specifieke cellen, net zoals geneesmiddelen. Hieruit blijkt dat voeding gericht de processen in de cel de goede kant kan opduwen.

Ontstekingsreacties
De onderzoekers inventariseerden 15 celreceptoren, eiwitten in een cel die signalen van binnen of buiten de cel kan doorgeven, en voedingsstoffen die daarop aanhaken. Met als gevolg een lijst met voedingsstoffen en de immuunreacties die zij teweeg kunnen brengen. Volgens het onderzoeksteam kan dit inzicht leiden tot op maat gemaakte diëten om bepaalde aandoeningen tegen te gaan.

Met dit onderzoek zetten ze een belangrijke stap in de onderbouwing en bewustwording van de medicinale werking die voeding kan hebben. Volgens Braber is de visie van farmacologen op voeding aan het kantelen. Lange tijd accepteerden ze onderzoeken van voedingsdeskundigen niet, maar de laatste tijd zien ze in dat voeding wel degelijk medicinale effecten kan hebben. Ze hoopt dan ook dat deze studie een brug kan slaan tussen de farmacologie en voeding.

Bron: Pharm rev, 2021: 73; 4; 198-232

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws