30-10-2017

Oudere moeder net zoveel kans op gezonde baby

Het blijkt een fabel: dat vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen, extra risico lopen op een kind met afwijkingen, een te vroeg geboren kind of een baby met een te laag geboortegewicht.

Evenveel kans

Vrouwen van 35 jaar of ouder hebben evenveel kans op een gezonde baby als jongere vrouwen, hoewel dat op het eerste gezicht niet zo lijkt.
Artsen – en ook onderzoekers – gingen er tot nog toe van uit dat oudere vrouwen een hoger risico hebben op een te vroeg geboren kind (van nog geen 37 weken) of een kind met een geboortegewicht onder de 2500 gram.

In beide gevallen is er een gezondheidsrisico: een te vroeg geboren baby heeft meer kans op een hartafwijking, problemen met de longen, hersenschade of een vertraagde ontwikkeling; en baby’s met een laag geboortegewicht hebben vaker ademhalings-, verstandelijke en neurologische problemen.

Leeftijd niet de oorzaak

Maar toen onderzoekers van de London School of Economics wat dieper gingen graven, ontdekten ze dat de leeftijd van de moeder op zich niet de oorzaak is. Het gezinsinkomen, de gezondheid van de moeder en haar leefomstandigheden hebben veel meer gevolgen voor het welzijn van de baby.
Dat werd duidelijk toen de wetenschappers naar de gezondheid keken van kinderen van dezelfde moeder, inclusief de kinderen die geboren waren toen de vrouw 35 of ouder was.

Bron: American Journal of Epidemiology
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws