26-05-2022

Kan osteopathie helpen bij hoofdpijn en migraine?

Osteopathie draait om fysieke manipulatie van de botten, spieren en weefsels. Tijdens een osteopathische behandeling gebruikt de osteopaat zijn handen om gezondheidsproblemen te detecteren en te behandelen. Deze behandeling wordt vaak gebruikt voor rugpijn en andere musculoskeletale aandoeningen.

Een recente systematische review van vijf van eerdere onderzoeken suggereert dat personen met musculoskeletale aandoeningen, zoals lage rug- of nekpijn, baat kunnen hebben bij osteopathie. De bevindingen tonen ook in mindere mate aan dat osteopathie een veilige interventie kan zijn voor de behandeling van hoofdpijn.

Behandelingen voor bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn bestaan uit medicijnen als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en triptanen. Vanwege de mogelijke nadelige effecten van NSAID’s en triptanen op hart en nieren, worden personen met cardiovasculaire of nieraandoeningen geadviseerd om deze medicijnen te vermijden.

Er is dus behoefte aan alternatieven, zoals osteopathie, om hoofdpijn te behandelen bij personen die geen medicijnen kunnen verdragen of deze niet willen nemen.

De review omvatte drie klinische onderzoeken naar spanningshoofdpijn en twee naar migraine. De klinische studies toonden aan dat osteopathische behandeling resulteerde in een vermindering van de pijnintensiteit en de frequentie van hoofdpijn. Twee klinische onderzoeken toonden ook aan dat osteopathie het gebruik van medicijnen en invaliditeit als gevolg van hoofdpijn of migraine verminderde.

Over het algemeen merkten de onderzoekers echter op dat het bewijs dat de effectiviteit van osteopathische manipulatie voor de behandeling van hoofdpijn ondersteunde, beperkt en van lage kwaliteit was. Er is dus meer onderzoek nodig.

Er zijn meerdere hypothesen waarom osteopathie bij hoofdpijn zou kunnen helpen. Hoofdpijn en migraine worden geassocieerd met een toename van de afgifte van pro-inflammatoire moleculen en osteopathie kan ontstekingen verminderen om hoofdpijn te verlichten.

Een andere hypothese gaat uit van de idee dat hoofdpijn en migraine te maken hebben met een verstoring in het autonome zenuwstelsel, dat onder meer de ademhaling en hartslag reguleert. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is betrokken bij de ´vecht of vlucht´ -reactie tijdens stress, terwijl het parasympathische zenuwstelsel juist processen bevordert die verband houden met ontspanning. Osteopathie kan helpen de nervus vagus, een deel van het parasympathische zenuwstelsel, te stimuleren om het autonome zenuwstelsel in balans te brengen en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Ook kan osteopathie de afvoer van afvalproducten uit de hersenen een handje helpen. De nervus vagus is ook betrokken bij de regulatie van pijnstimuli en er zijn aanwijzingen dat stimulatie van de nervus vagus kan helpen de symptomen van migraine en clusterhoofdpijn te verlichten.

Voldoende aanleiding om de onderzoeken naar de effecten van osteopathie voort te zetten dus.

Bron: MJ Open 2022;12:e053468

 

Uit dezelfde categorie

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...