Opsporing van fatale hartveranderingen met nieuwe biologische technologie

Een revolutionaire nieuwe biologische therapie wordt ingezet voor een beter begrip van tachycardie, een onregelmatig hartritme, een aandoening waaraan elk jaar alleen al in de VS ongeveer 300.000 mensen sterven.

De technologie, optogenetica, wordt al ongeveer 15 jaar gebruikt in hersenonderzoek, vooral om te begrijpen hoe de ziekte van Parkinson zich ontwikkelt.

Maar onderzoekers hebben ontdekt dat het ook kan worden gebruikt om erachter te komen hoe een tachycardie optreedt. Een tachycardie is een abnormaal snel hartritme, dat verhindert dat het hart voldoende bloed door het lichaam pompt, wat vaak leidt tot een plotselinge hartdood.

Onderzoekers van het American Institute of Physics, die optogenetica zijn gaan gebruiken om hartgolven met licht te stimuleren en te beheersen, hebben ontdekt dat deze technologie hen meer flexibiliteit en opties geeft dan de standaard elektrische stimulaties die normaal gesproken worden gebruikt.

Chaos, 2020; 30: 121107

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws