02-09-2022

Opnieuw bevestigd: ultrabewerkt eten is niet gezond, ook mentaal niet

Ben je dol op suikerhoudende dranken of andere snacks? De verleiding blijft groot, maar toch is het misschien tijd om andere voedselkeuzes te maken. Althans, dat vinden wetenschappers van de Universiteit van Florida.

Uit hun onderzoek blijkt dat het eten van grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel nadelig uitpakt voor de geestelijke gezondheid. De deelnemers aan hun onderzoek maakten onder meer melding van depressie, angst en ‘mentaal ongezonde dagen.

Bewerkt voedsel is voedsel dat is gekookt, ingeblikt, ingevroren, verpakt of veranderd in voedingssamenstelling met versterking, conservering of bereiding op verschillende manieren. Dit is niet per se ongezond, zeggen de onderzoekers. Dat hangt af van de mate van verwerking.

In ultraverwerkt voedsel worden voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en fytochemicaliën uitgeput, terwijl calorieën, suiker, verzadigd vet en zout toenemen.

Eerder onderzoek heeft al verbanden gevonden tussen voeding met weinig voedingsstoffen, suikerrijke diëten en depressie. In dit nieuwe onderzoek wilden de wetenschappers bekijken of zij het eten van grotere hoeveelheden ultrabewerkt voedsel konden linken aan meer verschillende psychische aandoeningen.

Het onderzoeksteam nam daartoe een representatieve steekproef onder de Amerikaanse bevolking. Een totaal van 10.359 mensen van 18 jaar en ouder uit de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey werden in de studie meegenomen.

De voedingsmiddelen en dranken die ze consumeerden, werden gerangschikt als onbewerkt of minimaal verwerkt, verwerkte culinaire ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen of ultraverwerkt voedsel. Elke categorie werd vervolgens gekoppeld aan een percentage van de dagelijkse calorieën.

De onderzoekers keken vervolgens maandelijks naar symptomen van depressie, mentaal ongezonde dagen en angstige dagen om te zien of degenen die meer ultrabewerkt voedsel aten, deze vaker meldden. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Dit verband tussen ultrabewerkt voedsel en psychische aandoeningen, heeft te maken met verschillende factoren. Zoals gezegd, ontbreken in veel ultrabewerkt voedsel vaak essentiële voedingsstoffen en is het rijk aan toegevoegde suikers waarvan is gebleken dat ze geassocieerd kunnen worden met nadelige effecten op de geestelijke gezondheid.

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevat ook een verscheidenheid aan chemicaliën, zoals emulgatoren, die een nadelig effect kunnen hebben op het darmmicrobioom en dat kan weer leiden tot ontstekingen in het hele lichaam.

De onderzoekers willen met hun onderzoek bereiken dat het publiek geïnformeerd wordt over hoe ultrabewerkt voedsel hun gezondheid beïnvloedt, zowel fysiek als mentaal, omdat zo stellen zij, deze voedingsmiddelen een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Bron:www.cambridge.org

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws