02-09-2022

Opnieuw bevestigd: ultrabewerkt eten is niet gezond, ook mentaal niet

Ben je dol op suikerhoudende dranken of andere snacks? De verleiding blijft groot, maar toch is het misschien tijd om andere voedselkeuzes te maken. Althans, dat vinden wetenschappers van de Universiteit van Florida.

Uit hun onderzoek blijkt dat het eten van grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel nadelig uitpakt voor de geestelijke gezondheid. De deelnemers aan hun onderzoek maakten onder meer melding van depressie, angst en ‘mentaal ongezonde dagen.

Bewerkt voedsel is voedsel dat is gekookt, ingeblikt, ingevroren, verpakt of veranderd in voedingssamenstelling met versterking, conservering of bereiding op verschillende manieren. Dit is niet per se ongezond, zeggen de onderzoekers. Dat hangt af van de mate van verwerking.

In ultraverwerkt voedsel worden voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en fytochemicaliën uitgeput, terwijl calorieën, suiker, verzadigd vet en zout toenemen.

Eerder onderzoek heeft al verbanden gevonden tussen voeding met weinig voedingsstoffen, suikerrijke diëten en depressie. In dit nieuwe onderzoek wilden de wetenschappers bekijken of zij het eten van grotere hoeveelheden ultrabewerkt voedsel konden linken aan meer verschillende psychische aandoeningen.

Het onderzoeksteam nam daartoe een representatieve steekproef onder de Amerikaanse bevolking. Een totaal van 10.359 mensen van 18 jaar en ouder uit de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey werden in de studie meegenomen.

De voedingsmiddelen en dranken die ze consumeerden, werden gerangschikt als onbewerkt of minimaal verwerkt, verwerkte culinaire ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen of ultraverwerkt voedsel. Elke categorie werd vervolgens gekoppeld aan een percentage van de dagelijkse calorieën.

De onderzoekers keken vervolgens maandelijks naar symptomen van depressie, mentaal ongezonde dagen en angstige dagen om te zien of degenen die meer ultrabewerkt voedsel aten, deze vaker meldden. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Dit verband tussen ultrabewerkt voedsel en psychische aandoeningen, heeft te maken met verschillende factoren. Zoals gezegd, ontbreken in veel ultrabewerkt voedsel vaak essentiële voedingsstoffen en is het rijk aan toegevoegde suikers waarvan is gebleken dat ze geassocieerd kunnen worden met nadelige effecten op de geestelijke gezondheid.

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevat ook een verscheidenheid aan chemicaliën, zoals emulgatoren, die een nadelig effect kunnen hebben op het darmmicrobioom en dat kan weer leiden tot ontstekingen in het hele lichaam.

De onderzoekers willen met hun onderzoek bereiken dat het publiek geïnformeerd wordt over hoe ultrabewerkt voedsel hun gezondheid beïnvloedt, zowel fysiek als mentaal, omdat zo stellen zij, deze voedingsmiddelen een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Bron:www.cambridge.org

Uit dezelfde categorie

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...

Lekker en ook gezond: Pompoenpittoastjes

Laat de toastjes van witte bloem voortaan maar achterwege, want dit recept voor pompoenpittoastjes is je nieuwe favoriet! Daarbij zijn ze goed voor je darmgezondheid, want ze bevatten lekker veel vezels.  Ingrediënten: 100 gram pompoenpitten voor het meel 1 volle...

Lekker en ook gezond: Kleurige radijs-aardappelsalade

Gezond, groen, gevarieerd en vezelrijk eten is van vitaal belang. Maar hoe maak je het leuk? Dit recept voor de kleurige radijs-aardappelsalade van Mari Maris smaakt naar meer!  Voor 4 personen Ingrediënten: 500 gram nieuwe aardappelen, in partjes van 1½ cm op het...

Het laatste nieuws

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...