17-09-2018

Opioïden-epidemie door ‘vergeetachtige’ artsen

De opioïden-epidemie, die miljoenen mensen verslaafd maakte, werd in de hand gewerkt door artsen die ‘vergeten waren’ hoeveel recepten ze voorschreven, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Ongeveer 65 procent van de artsen op spoedafdelingen van ziekenhuizen onderschatte het aantal recepten dat zij uitschreven voor de zeer verslavende pijnstillers. Spoedartsen schrijven tot 10 procent van alle voorschriften voor opioïden uit, en onderzoekers veronderstellen dat een vergelijkbare onderschatting ook bij andere specialismen waar te nemen zal zijn.

Tijdens het onderzoek dat een jaar duurde zagen de 109 deelnemende artsen 119.428 patiënten en schreven ze 75.203 recepten uit, waarvan 20 procent – ofwel 15.124 recepten – voor een opioïde pijnstiller. Echter, 65 procent van de artsen gaf aan dat ze veel minder opioïden voorgeschreven hadden dan zij in werkelijkheid deden, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Colorado.

Nadat ze gewezen werden op deze onderschatting, gingen veel artsen minder opioïden voorschrijven, merkten de onderzoekers op.

Naar eer en geweten

Hoofdonderzoeker Sean Michael zegt dat het probleem veel verder gaat dan spoedafdelingen en waarschijnlijk voor alle artsen geldt. ‘De meesten zijn ervan overtuigd dat ze juist handelen, maar we moeten deze overtuiging rechtstreeks in vraag stellen om er zeker van te zijn dat ze geen deel uitmaakt van het probleem,’ zegt hij.

Opioïden zijn een groep pijnstillers – waaronder codeïne, oxycontin (Oxycodon) en morfine – die receptoren in het genotscentrum in de hersenen prikkelt. Als gevolg daarvan kunnen mensen gemakkelijk verslaafd raken en hebben ze een steeds hogere dosis medicijnen nodig, omdat het lichaam eraan went.

Alleen al in de VS stierven 42.000 mensen aan een opioïdenverslaving en in 2016 werden nog eens 2,1 miljoen mensen verslaafd.

Bron: Acad Emerg Med, 2018 Mar 2

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...