Op latere leeftijd zichtverlies door luchtvervuiling

Dat luchtvervuiling gezondheidsproblemen kan veroorzaken is al in meerdere studies onderzocht. Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk laat een verband zien tussen de fijne deeltjes van de vervuiling en maculadegeneratie, een oogaandoening waarbij het zicht afneemt.

De studie, gepubliceerd in British Journal of Ophthalmology, focust op de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD); de variant waarbij het gezichtsvermogen verslechtert naarmate je ouder wordt. Het is niet de eerste studie naar de effecten van de luchtvervuiling op onze ogen. In 2019 bleek al dat de oogziekte glaucoom – een beschadiging aan de oogzenuw – vaker werd geconstateerd als gevolg van luchtvervuiling.

De onderzoekers verzamelden gegevens van bijna 116.000 mensen ingeschreven bij de Britse Biobank; een langlopend onderzoek dat sinds 2006 ongeveer 500.000 vrijwilligers, in de leeftijd van 40 tot 69 jaar, volgt in de ontwikkeling van ziekten. Ook schatten zij de jaarlijkse luchtverontreiningsniveaus rond de huizen van de deelnemers met behulp van openbare datasets. Aan de groep mensen de taak om te melden of zij de diagnose LMD hadden ontvangen van de dokter. Een groep van 52.062 mensen lieten ook hun gezichtsvermogen en dikte van het netvlies meten als indicator voor veranderingen in het oog.

Het onderzoek toont aan dat mensen die werden blootgesteld aan een hoger niveau van luchtvervuiling meer zelfgerapporteerde LMD meldden. Maar slechts een klein deel van die groep kreeg gedurende de studie de officiële diagnose LMD.

De onderzoekers suggereren dat luchtvervuiling het oog via een omweg kan aantasten door ontsteking en oxidatieve stress; beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Maar er is meer onderzoek nodig om dat verband te onderzoeken.

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14 procent van de mensen tussen 55 en 64 jaar aan een vorm van LMD. Dit loopt in de groep 65- tot 75-jarigen op tot bijna 20 procent en in de groep van 75-plussers tot 37 procent.

Bron: British Journal of Ophthalmology Published Online First: 25 January 2021

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.