Anosmie, het verlies van het reukvermogen, is een veelvoorkomende aandoening bij mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus (COVID-19). Over de oorzaak van anosmie is nog weinig bekend. Amerikaanse onderzoekers hebben dit verschijnsel nu nader onderzocht. Ze zijn erachter gekomen dat na een Covid 19-infectie de functies van de sustentaculaire cellen – cellen die de structuren in verschillende weefsels ondersteunen – in het reukorgaan veranderen. [1]
Een op de acht Nederlanders houdt klachten over na een besmetting van het coronavirus. Geurverlies komt hierbij het meeste voor. Na verloop van tijd herstelt het reukorgaan (ofwel het olfactorische epitheel) bij de meeste patiënten. Sommige mensen lijden echter permanent aan geurverlies, wat negatieve gevolgen heeft voor het alledaagse functioneren. Hoewel er in de wetenschap theorieën zijn over mogelijke oorzaak van geurverlies na Covid-19, is hier nog geen gericht onderzoek naar gedaan.
Voor dit recente Amerikaanse onderzoek werden proefpersonen onderverdeeld in een groep mensen die niet besmet was met het virus en geen klachten had, een groep waarvan het reukorgaan volledig hersteld was na een besmetting en een groep die als gevolg van het virus minder goed kon ruiken (hyposmie). De onderzoekers, verbonden aan de medische faculteit van de universiteit Duke, verzamelden monsters van de 44 proefpersonen. Deze monsters bestonden uit biopten van het weefsel en het slijmvlies van de neusholte.
In de biopten van de mensen die hersteld waren na het Covid 19-virus, maar nog aan gedeeltelijk geurverlies leden, zagen de onderzoekers dat het weefsel van hun reukorgaan een hoge waarde aan T-cellen bevatte. T- cellen worden door het immuunsysteem vrijgegeven als reactie op een ontsteking. Daarnaast werden er veranderingen van de functies van zowel de stam- als sustentaculaire cellen ontdekt.
De veranderingen van deze cellen en de grote aanwezigheid van de T-cellen oefenen invloed uit op de sensorische neuronen van het reukorgaan. De sensorische neuronen zijn op hun buurt weer verantwoordelijk voor het herkennen en doorgeven van geurstoffen. Verder onderzoek is echter nodig om de oorzaak van het geurverlies bij Covid 19-patiënten nog exacter te achterhalen.