11-11-2021

Onze mindfulness mist vaak nog een stap

Uit een studie blijkt dat we mindfulness maar voor een gedeelte uitvoeren en vaak niet overgaan tot de stap die echt kan zorgen voor veranderingen in leefstijl. Mindfulness is een therapie die de laatste jaren in onze Westerse wereld een vlucht heeft gemaakt. Deze Westerse versies stuitten al op kritiek van wetenschappers, die het te licht vinden. De nieuwe studie uit Canada lijkt dit te onderstrepen.

Mindfulness is leven met aandacht. Door mindfulness leef je in het heden. Alles wat je nog moet doen, laat je even voor wat het is en je aandacht richt je volledig op wat je nu aan het doen bent. Dit zorgt voor rust en focus. Het is effectief bij vermindering van stress, depressie, angst en zelfs drugsverslaving.

Volgens de nieuwe studie zijn we goed in één gedeelte van het bewustzijn. We maken de balans op van wat er om ons heen gebeurt en de mogelijke problemen die er komen. Waar we ons wel van bewust zijn, maar wat we niet lijken te doen, is ons bezighouden met ervaringen en oplossingen en reacties op onze omgeving. Daardoor komt de nadruk vooral op verlichting op korte termijn en niet op de zoektocht naar de redenen van eventuele problemen. Een zoektocht die kan leiden tot echt blijvende veranderingen.

Dit alles blijkt uit een meta-analyse van bijna 150 datasets waarin in totaal 41.966 mensen de Five Facet Mindfulness Questionnaire invulden. Een vragenlijst die bestaat uit vijf onderdelen: observeren, beschrijven, bewust handelen, niet oordelen op innerlijke ervaringen en niet reageren op innerlijke ervaringen.

Het team benadrukt dat niet alle kritieken over mindfulness kloppen. Volgens hen begrijpen we meer dan we misschien denken, maar zetten we de volgende stap nog niet.

 

Bron: Clin Psych Rev, 2021: 89; 102085

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Het laatste nieuws