29-09-2008

Onvruchtbaarheid: soja maakt sperma minder vruchtbaar

Voedingsmiddelen op basis van soja of met , een hormoon dat uit soja wordt gewonnen, kunnen mannen onvruchtbaar maken, aldus nieuw onderzoek. Uit eerdere onderzoeken was al een verband naar voren gekomen tussen soja en mannelijke vruchtbaarheid bij dieren, maar aan de Universiteit van Harvard is nu eindelijk bewezen dat dat ook voor mensen geldt.
Van 99 mannen die naar het Massachussetts General Hospital Fertility Center kwamen, werd het voedingspatroon gevolgd. In een periode van drie maanden aten deze mannen vijftien voedingsmiddelen op basis van soja en werd hun zaadkwaliteit gemeten. De onderzoekers vonden een omgekeerd verband tussen de hoeveelheid geconsumeerde soja en isoflavonen en de kwaliteit van het sperma. De mannen die de meeste soja aten, hadden dus de minste spermakwaliteit. Dat verband bleef staan na correctie voor gewicht, roken, alcohol en cafeïne-consumptie10.
10Human Reproduction, 2008; online publicatie 23 juli; doi: 10.1093/humrep/den243

 

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws