06-02-2017

Onverzadigde vetten zijn het gezondst

Onverzadigde vetten zijn het gezondst
Onverzadigde vetten – in bijvoorbeeld noten, zaden, oliën en zalm – zijn het gezondst en dragen bij aan een langer leven, zo blijkt uit een groot nieuw onderzoek. De meest ongezonde vetten zijn transvetten in gebakken en bewerkte voedingsmiddelen. Ze vergroten onze kans op een vroegtijdige dood.
Als u transvetten eet, stop daar dan mee. Als u verzadigde vetten eet – in bijvoorbeeld vlees en roomboter – neemt u daar dan minder van en voeg onverzadigde vetten aan uw dieet toe. Dat adviseren onderzoekers van de faculteit Volksgezondheid van Harvard.
Bij elke extra 2 procent transvetten die we eten, neemt onze kans op een vroegtijdige dood naar schatting met 16 procent toe. Het eten van voeding die rijk is aan onverzadigde vetten vergroot onze kans op een langer leven met 19 procent.
Met alle tegenstrijdige berichtgeving over goede en slechte vetten is dit advies wél duidelijk, zeggen de onderzoekers.
Ze keken naar de gezondheid en voeding van 126.233 mensen die in de gezondheidszorg werken en 32 jaar lang elke twee tot vier jaar een lijst invulden. Tijdens de studie overleden 33.304 deelnemers. Hun voeding – inclusief het soort vetten dat ze aten – werd vergeleken met degenen die nog in leven waren.
De transvetten bleken het dodelijkst. Maar ook verzadigde vetten hadden invloed op de levensduur: met elke 5 procent extra die mensen daarvan aten, steeg hun overlijdensrisico met 8 procent.
Het eten van koolhydraten in plaats van verzadigde vetten gaf slechts een minimale verbetering op de gezondheid. Daarnaast leidde een vervanging van alle vetten door koolhydraten ertoe dat het overlijdensrisico zelfs enigszins toenam, vooral omdat koolhydraten in de VS vaak uit geraffineerd zetmeel en suiker bestaan, aldus de onderzoekers.
Bron: JAMA Internal Medicine, 2016; 176: 1134-45
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws