Gember mogelijk effectief bij auto-immuunziektes

Recent onderzoek van de medische campus van CU Anschutz en de Universiteit van Michigan laat de ontstekingsremmende eigenschappen van gember zien.1 Ook blijkt dat gembersupplementen mogelijk een rol kunnen spelen bij de behandeling van auto-immuunziektes.

 Het onderzoek richtte zich op het effect van gembersupplementen op neutrofielen. Een neutrofiel is een type witte bloedcel dat een belangrijk onderdeel vormt van het immuunsysteem. Specifiek werd er gekeken naar de manier waarop neutrofielen bacteriën kunnen vangen en doden met behulp van vallen die zij zelf aanmaken (een proces dat NETose heet) en welke invloed dit heeft op het beheersen van ontstekingen.

Gember remt NET’s

Kristen Demoruelle, co-auteur van het onderzoek, legt uit dat er veel ziekten zijn waarbij neutrofielen abnormaal overactief zijn. Over het effect van gember op deze cellen zegt ze: ‘We ontdekten dat gember kan helpen NET’s tegen te gaan, en dit is belangrijk omdat het een natuurlijk supplement is dat nuttig kan zijn bij de behandeling van ontstekingen en symptomen bij mensen met verschillende auto-immuunziekten.’2

In een klinische proef – een proef waarbij getest wordt op mensen ­­– ontdekten de onderzoekers dat inname van een gembersupplement door gezonde mensen een chemische stof in de witte bloedcel (cAMP) versterkte. De hoge niveaus van cAMP remden de vorming van NET’s. De deelnemers slikten zeven dagen lang een gembersupplement bestaande uit 20 mg gingerolen, het voornaamste bestanddeel uit de wortelstok van de gemberplant.

Mensen met ontstekingsaandoeningen

Senior co-auteur Jason Knight vertelt dat het onderzoek voor het eerst wetenschappelijk bewijs levert voor het biologische mechanisme dat ten grondslag ligt aan de schijnbare ontstekingsremmende eigenschappen van gember bij mensen. ‘Er zijn niet veel natuurlijke supplementen, of voorgeschreven medicijnen, waarvan bekend is dat ze overactieve neutrofielen bestrijden. Wij denken daarom dat gember een echt vermogen heeft om de behandelingsprogramma’s die al aan de gang zijn aan te vullen. Het doel is om strategischer en persoonlijker te zijn in het helpen verlichten van de symptomen van mensen’, aldus Knight.

De onderzoekers hopen met hun onderzoek financiering vrij te maken voor klinische onderzoeken met gember bij patiënten met auto-immuun- en ontstekingsziekten waarbij neutrofielen overactief zijn, zoals lupus, reumatoïde artritis, antifosfolipidensyndroom en COVID-19.

Bronnen:

1 Ali, R. A., Minarchick, V. C., Zahavi, M., Rysenga, C. E., Sturm, K. A., Hoy, C., Sarosh, C., Knight, J. S., & Demoruelle, M. K. (2023). Ginger intake suppresses neutrophil extracellular trap formation in autoimmune mice and healthy humans. JCI insight, 8(18). https://doi.org/10.1172/jci.insight.172011
2 https://news.cuanschutz.edu/news-stories/new-research-adds-evidence-to-the-benefits-of-ginger-supplements-for-treating-autoimmune-diseases

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws