19-02-2019

Ontbijt toch niet de sleutel tot gewichtsverlies?

Jarenlang bent ook u waarschijnlijk ervan uitgegaan dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Zeker als u gewicht wilt verliezen. Recent onderzoek wijst echter uit dat dit geen terechte aanname is.

Onderzoek

Een gezond ontbijt helpt niet om later op de dag minder te eten. Mensen die ontbijten, eten uiteindelijk zelfs meer calorieën per dag, zo laten de resultaten van een onderzoek zien dat eind januari online is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Ontbijteters versus niet-ontbijteters

Eerdere studies toonden juist aan dat een goed ontbijt zou bijdragen aan een gezonder gewicht. Volgens de auteurs zijn deze onderzoekers slechts observerend geweest.

In deze nieuwe studie bekeken de onderzoekers dertien experimenten die in de laatste drie decennia plaatsvonden in met name de Verenigde Staten en Engeland. De deelnemers verschilden in gewicht. Sommigen aten dagelijks een ontbijt, anderen niet. De deelnemers zijn zestien weken gevolgd.

De ontbijteters bleken gemiddeld zo’n 260 calorieën meer per dag te eten. Degenen die het ontbijt oversloegen, waren na afronding van het onderzoek rond een pond lichter dan de ontbijteters.

Ontbijt geen garantie voor gewichtsafname

Hoewel de onderzoekers in de dertien experimenten wat onregelmatigheden aantroffen, kwamen zij tot de slotsom dat het ontbijt geen garantie is voor gewichtsverlies of het voorkomen van obesitas.

Diëtiste Dana White stelt in een nuancerende reactie op de studie dat het overslaan van het ontbijt weliswaar geen halszaak is, maar het is evenmin een wondermiddel wanneer u wilt afvallen.

Bron: BMJ. 2019 Jan 30;364:l42.

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.