14-07-2019

Onnodige angst voor rode hond

In 2017 was er geen enkel geval van rubella (rodehond) in het Verenigd Koninkrijk. Toch werd de diagnose minstens 532 keer gesteld, en dat werd gebruikt om te pleiten voor deelname aan het BMR-vaccinatieprogramma.

De artsen die de diagnose rodehond stelden, hadden dat officieel gemeld. Daarom werden die gevallen toegevoegd aan de cijfers van de gezondheidsinstanties. Maar uit speekselonderzoek bleek later dat het steeds om een verkeerde diagnose ging.
Onderzoeker Peter Johnson ontdekte dit toen hij de gezondheidsregisters van de Britse overheid onderzocht.

Bron: Public Health England, Rubella notifications and confirmed cases, 23 november 2018
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws