08-01-2018

Olijfolie tegen alzheimer

Als u uw geestelijke vermogens wilt beschermen en dreigende alzheimer wilt afwenden (en wie wil dat niet?), giet dan wat extra olijfolie over uw salade.

De olie helpt het geheugen te behouden, vergroot uw leervermogen en vermindert ontsteking in de hersenen en de vorming van plaques: de ophopingen van eiwitachtige stoffen in de hersenen die samenhangen met de ziekte van Alzheimer.

Het mediterrane dieet

Olijfolie doet dat door het stimuleren van autofagie: het proces waarbij het lichaam gebrekkige of ouder wordende cellen vernietigt, zoals de plaques en tangles die bij alzheimerpatiënten voorkomen.

Onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Philadelphia denken dat olijfolie de belangrijkste bepalende factor uit het mediterrane dieet is die de hersenen en cognitie gezond houdt, dat het zelfs belangrijker is dan groenten en fruit. En aangezien het een enkelvoudig onverzadigde plantaardige olie is, denken de onderzoekers dat het beter voor onze geestelijke vermogens is dan de verzadigde vetten in vlees.

Ze testten de effecten van de olie bij twee groepen laboratoriummuizen. Na negen maanden presteerden de muizen die de olie hadden gekregen beter bij het testen van hun werkgeheugen en leervermogen. Hun hersencellen lieten een verhoogde autofagie-activiteit zien, en de onderzoekers vermoeden dat een afname van autofagie in de menselijke hersenen het begin inluidt van de ziekte van Alzheimer.

Het onderzoeksteam wil de olie nu gaan testen bij mensen met alzheimer om na te gaan of dat de ziekte kan vertragen of zelfs tegengaan.

Bron: Ann Clin Transl Neurol, 4: 564-574. doi:10.1002/acn3.431
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws