07-11-2010

 …of door westers fast food

Aandachttekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) kan het gevolg zijn van een karakteristiek westerse voeding met veel fast-food: bewerkt, gefrituurd en geraffineerd. Dat zeggen onderzoekers van het Telethon Institute for Child Health Research in Perth in West-Australië.
Jongeren die voornamelijk junk food eten hebben twee keer zo vaak ADHD als diegenen die gezonder eten. Waarschijnlijk komt dit, doordat bewerkte voeding weinig essentiële vetten bevat, maar wel veel vet in totaal, evenals veel verzadigde vetten, geraffineerde suiker en zout. Ook levert zo’n voedingspatroon te weinig micronutriënten die de aandacht en concentratie oppeppen. Omega-3-vetzuren, foliumzuur en vezels zijn veel aanwezig in vis, volkoren granen, fruit en groenten. Deze bouwstoffen helpen bij de ontwikkeling van een goede geestelijke gezondheid en optimale hersenfunctie. De Australische onderzoekers bestudeerden het voedingspatroon van bijna 1800 jongeren tot 14 jaar. Van hen hadden er 115 de diagnose ADHD.

Bron: J Att Dis, 2010; doi: 10.1177/1087054710365990

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws