26-07-2008

Obesitas: de markt is alleen maar groter geworden

Misschien zien wij onszelf als iemand die ziek is, maar een farmaceutisch bedrijf ziet ons als een markt. En een heel goede manier om de omzet van geneesmiddelen te verhogen is de markt te vergroten.
Hoe doe je dat? Je verlegt de grenzen zodat er meer mensen binnen die markt vallen. Dat is een paar jaar geleden gebeurd, toen kritische analisten van de gezondheidszorg in de VS de definitie van bloeddruk oprekten en mensen die eerst nog gezond waren, plotseling voor geneesmiddelen in aanmerking kwamen.
Hetzelfde is pas ook gebeurd met de Amerikaanse kinderen die te dik zijn. Een invloedrijke ‘commissie van deskundigen’ is bezig met een nieuwe indeling waarin kinderen die nu nog met ‘verhoogd risico van overgewicht’ worden aangemerkt, bij ‘overgewicht’ worden ingedeeld. Deze verandering zal een ingrijpend effect hebben op de omvang van de obesitasmarkt, die hiermee zal groeien naar 25 procent van alle peuters en 40 procent van alle kinderen tussen zes en elf jaar.
Gelukkig hebben farmaceutische bedrijven als Roche en Abbott uitstekende geneesmiddelen om het probleem obesitas aan te pakken. En die ‘commissie van deskundigen’? Dat is dan natuurlijk de Internationale Taakgroep Obesitas, die bijna helemaal wordt gefinancierd door, eh, Roche en Abbott5.
5 BMJ, 2006; 332: 1412
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws