Per 1 januari 2024 voert de overheid de Nutri-Score in. Dit is een voedselkeuzelogo dat wordt weergegeven op voedingsmiddelen in de supermarkt. Het logo moet consumenten helpen een gezonde(re) voedselkeuze te maken. Maar hoe werkt de Nutri-Score? En hoe maak je er straks gezondere keuzes mee?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat werd ontwikkeld in Frankrijk. Het logo geeft weer welke score een voedingsmiddel krijgt. De score (A, B, C, D of E) wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Om tot een score te komen, wordt per product gekeken naar de hoeveelheid energie, suiker, verzadigd vet, zout en de hoeveelheid groente, fruit, noten, peulvruchten, vezels en eiwit. Een product met een donkergroene A heeft volgens de score de beste samenstelling binnen de productgroep. Producten met de minst goede samenstelling krijgen een donkeroranje E.
Handig of verwarrend?
Het klinkt aannemelijk dat als je met het logo gezondere keuzes wilt maken, je zoveel mogelijk kiest voor producten met een A-score. Volgens het Voedingscentrum zegt de Nutri-Score echter niet altijd iets over de gezondheid van een product. Zo kun je volgens de instelling aan de hand van het logo bijvoorbeeld wel zien welke ontbijtgranen of pizza’s een betere samenstelling hebben, maar kies je hiermee niet automatisch voor een gezond product. Daarbij zou de score niet goed aansluiten bij de Nederlandse Voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum stelt dat, als je wilt letten op gezondheid, je altijd moet kijken of een product deel uitmaakt van deze schijf.
Volgens het RIVM sluit de Nutri-Score inderdaad nog niet goed aan bij de Schijf van Vijf, omdat de methode en de criteria waarmee voedingsmiddelen worden beoordeeld verschillen. Wel vindt het Rijksinstituut het belangrijk dat de Nutri-Score voor de invoering voldoende aansluit bij de Schijf van Vijf.
Gezonder aanbod
Met het voedselkeuzelogo ligt de keuze voor gezonde voeding bij de consument; de samenstelling van producten die laag scoren hoeven niet worden aangepast om een gezonder aanbod te vormen. Toch kan volgens onderzoek van het RIVM een logo als Nutri-Score bedrijven stimuleren om hun producten te verbeteren. [1] Door bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker en zout te verlagen of een maaltijd van meer groenten te voorzien, kan een product een betere Nutri-Score krijgen.