20-09-2023

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oslo. Een portie van 30 g per dag lijkt de minimale hoeveelheid te zijn die nodig is voor een positief effect op je hart. Mensen die dagelijks deze hoeveelheid aten hadden 19% minder kans op hartaandoeningen en 23% minder kans om daaraan te overlijden, dan degenen die geen noten of zaden aten. Bij degenen die 50 g aten, daalde ook het LDL-cholesterolgehalte.
De onderzoekers doorzochten 42 onderzoeken waarin de hartgezondheid van 1,89 miljoen deelnemers was bijgehouden en de hoeveel-heid noten en zaden die ze aten werd gemeten. De voedingsmiddelen zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, micronutriënten zoals vitamine E, voedingsvezels, polyfenolen, flavo-noïden en plantensterolen.

Bron:
Food Nutr Res, 2023; doi: 10.29219/fnr.v67.8961

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws