28-10-2023

Nieuwe omega 3-vorm beschermt tegen blindheid

Er is een vorm van omega 3 die bescherming kan bieden tegen de vaakst voorkomende oorzaken van blindheid. Commercieel verkrijgbare DHA-omega 3-visolie is voor elk deel van het lichaam goed, maar niet voor de ogen. Het kan namelijk niet vanuit de bloedbaan naar het netvlies gaan. Wetenschappers van de Universiteit van Illinois hebben een nieuwe vorm van omega 3 ontwikkeld die ze lysofosfatidylcholine DHA (LPC-DHA) noemen, die DHA (docosahexaeenzuur) aan de ogen afgeeft. Deze beschermt tegen blindheid die wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), diabetes en de ziekte van Alzheimer. DHA is geconcentreerd in het netvlies (retina), waar het bijdraagt aan de instandhouding van de fotoreceptoren, de cellen die licht omzetten in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Maar ziekten zoals LMD verlagen de DHA-spiegels zodanig dat het tot blindheid kan leiden.

De LPC-DHA-supplementen omzeilen de darm- en bloed-netvliesbarrières zodat ze het netvlies kunnen bereiken, ontdekten de onderzoekers toen ze de formule testten op laboratoriummuizen. Na zes maanden was het retinale DHA bij de muizen die de nieuwe formule kregen met 96% verbeterd, vergeleken met muizen die de standaard DHA-supplementen kregen. De muizen kregen dagelijks een dosering omega 3-vetzuren overeenkomend met 250-500 mg in mensen. Er zijn proeven bij mensen nodig om de veiligheid en effectiviteit van LPC-DHA voor mensen te bepalen.

Bron:
Anne Frances Johnson, New Form of Omega 3 Could Prevent Visual Decline with Alzheimer’s Disease, March 27, 2023, ASBMB.org.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws