Nieuwe inzichten over Long Covid

Nieuwe onderzoeken laten een nieuw licht schijnen op Long Covid. Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat de kans op Long Covid klein is bij kinderen. Dat de aandoening wel degelijk iets doet, blijkt uit een Zuid-Afrikaanse studie. In het bloed van de patiënten blijken microstolsels aanwezig.

Wanneer klachten na een coronabesmetting drie maanden aanhouden spreken we van Long Covid. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, pijn op de borst, spier- en hoofdpijn, geheugenverlies en duizeligheid.

Een Brits onderzoek1 toont nu aan dat kinderen deze langdurige klachten wel hebben, maar dat dit vrij zeldzaam is. In het onderzoek werden 1.734 Britse kinderen met ziekteverschijnselen en positief getest op Covid-19 onderzocht. Een groep van dezelfde grootte, maar met een negatief testresultaat werd als vergelijkingsmateriaal gebruikt.

De groep met een positief resultaat was zes dagen ziek, de groep met een negatief testresultaat drie dagen. Bij iets meer dan 4 procent waren de symptomen na een maand nog aanwezig. Na acht weken daalde dit percentage naar 1,8. Deze resultaten bevestigen eerdere onderzoeken dat kinderen vrijwel nooit lang ziek zijn na een Covid-19-besmetting.

Microstolsels
Een mogelijke oorzaak van de aanhoudende symptomen werd gevonden in een Zuid-Afrikaanse studie2. In het bloed van personen met symptomen van Long Covid zitten ontstekingsmoleculen vast in microstolsels. In deze ontstekingsmoleculen zagen de onderzoekers stollingseiwitten als fibrinogeen en alpha2-antiplasmine.

Alpha2-antiplasmine is een molecuul dat de afbraak van bloedstolsels tegenhoudt, fibrinogeen speelt een belangrijke rol bij bloedstolling. Het hoge niveau van de alpha2-antiplasmine dat men aantrof in het bloed zorgt ervoor dat de stolsels in het lichaam minder makkelijk worden afgebroken. Dit kan een oorzaak zijn van de aanhoudende symptomen.

Dit is de eerste studie die wijst op de aanwezigheid van microstolsels in het bloed van mensen met Long Covid. Het onderzoeksteam is nu van plan het onderzoek uit te voeren met meer patiënten.

Bronnen:
1:  The Lancet, 2021; 10.1016
2
Cardiovasc Diabetol, 2021: 172

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.