Nieuwe inzichten over Long Covid

Nieuwe onderzoeken laten een nieuw licht schijnen op Long Covid. Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat de kans op Long Covid klein is bij kinderen. Dat de aandoening wel degelijk iets doet, blijkt uit een Zuid-Afrikaanse studie. In het bloed van de patiënten blijken microstolsels aanwezig.

Wanneer klachten na een coronabesmetting drie maanden aanhouden spreken we van Long Covid. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, pijn op de borst, spier- en hoofdpijn, geheugenverlies en duizeligheid.

Een Brits onderzoek1 toont nu aan dat kinderen deze langdurige klachten wel hebben, maar dat dit vrij zeldzaam is. In het onderzoek werden 1.734 Britse kinderen met ziekteverschijnselen en positief getest op Covid-19 onderzocht. Een groep van dezelfde grootte, maar met een negatief testresultaat werd als vergelijkingsmateriaal gebruikt.

De groep met een positief resultaat was zes dagen ziek, de groep met een negatief testresultaat drie dagen. Bij iets meer dan 4 procent waren de symptomen na een maand nog aanwezig. Na acht weken daalde dit percentage naar 1,8. Deze resultaten bevestigen eerdere onderzoeken dat kinderen vrijwel nooit lang ziek zijn na een Covid-19-besmetting.

Microstolsels
Een mogelijke oorzaak van de aanhoudende symptomen werd gevonden in een Zuid-Afrikaanse studie2. In het bloed van personen met symptomen van Long Covid zitten ontstekingsmoleculen vast in microstolsels. In deze ontstekingsmoleculen zagen de onderzoekers stollingseiwitten als fibrinogeen en alpha2-antiplasmine.

Alpha2-antiplasmine is een molecuul dat de afbraak van bloedstolsels tegenhoudt, fibrinogeen speelt een belangrijke rol bij bloedstolling. Het hoge niveau van de alpha2-antiplasmine dat men aantrof in het bloed zorgt ervoor dat de stolsels in het lichaam minder makkelijk worden afgebroken. Dit kan een oorzaak zijn van de aanhoudende symptomen.

Dit is de eerste studie die wijst op de aanwezigheid van microstolsels in het bloed van mensen met Long Covid. Het onderzoeksteam is nu van plan het onderzoek uit te voeren met meer patiënten.

Bronnen:
1:  The Lancet, 2021; 10.1016
2
Cardiovasc Diabetol, 2021: 172

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws