20-01-2022

Nieuwe app voor mensen met smaakverlies

Smaakpupil moet de nieuwe oplossing zijn voor mensen die last hebben van smaakverlies door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of een medische behandeling. De nieuwe app, op dit moment nog in de testfase, geeft advies op maat om de smaakprikkels en de eetlust te verbeteren.

Chefkok Michael van ’t Hoff bedacht de achterliggende methode. In 2012 startte hij op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. ‘Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden,’ vertelt hij. ‘Ik merkte dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten.’

Smaakprofiel
Samen met een strategisch bureau bouwde hij zijn methode uit tot een app die door iedereen kan worden gebruikt; van particulier tot zorginstelling. Iedere gebruiker maakt een zogenaamd ‘smaakprofiel’ aan door middel van het beantwoorden van vragen en het doen van kleine tests. Op basis van deze informatie geeft de app advies op maat voor één of meer van de ruim zestig smaakmakers. Denk hierbij aan mosterd, citroensap, augurk of specerijen.

De app wordt doorlopend verbeterd en aangescherpt door middel van een ‘smaakdagboek’ die gebruikers maken door het bijhouden van ervaringen. Deze gegevens kunnen vervolgens gedeeld worden met diëtisten, huisartsen als ondersteuning voor begeleiding en adviezen.

Ook last van smaakverlies en toe aan verandering? Je kan je op dit moment aanmelden om de app gratis te testen in een onderzoekspanel. Inschrijven kan tot 31 januari via smaakpupil.nl

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws