18-08-2008

Nieuw onderzoek naar effectiviteit van Ginseng

Onlangs is nieuw onderzoek verricht onder jonge gezonde volwassenen waarbij het effect van ginseng op het lichamelijke prestatievermogen en de immuniteit werd vergeleken met dat van een placebo. Volgens dit onderzoek bleek het kruid geen invloed te hebben.
Alle 27 deelnemers moesten vóór en na de behandeling van acht weken een zeer inspannende training ondergaan (tot het moment van uitputting) op een hometrainer. Om veranderingen in hun immuunsysteem te meten werden er speekselmonsters afgenomen, vanwege de aanname dat uitputtende inspanning het immuunsysteem onderdrukt.
De hartslag en het herstel tijdens en na de inspanning bleven in beide groepen gelijk. Uit het laboratoriumonderzoek bleek tevens dat de 400 mg Panax Ginseng per dag weinig invloed had op de immuunrespons. In de twee onderzoeksgroepen kreeg dan ook een even groot aantal proefpersonen een bovensteluchtweginfectie14.
De onderzoeksresultaten die tot nu toe gevonden zijn over de werking van Ginseng zijn tegenstrijdig. Dit onderzoek verandert daar weinig aan. De gebruikte dosis van 400 mg per dag was wel tegen de bovengrens van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, maar substantieel lager dan de effectieve therapeutische dosering die altijd bij laboratorium- en dieronderzoek gebruikt wordt. Wellicht zou een hogere dosering dus wel geholpen hebben.
14 Med Sci Sports Exerc, 2003; 35: 690-6
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws