28-05-2017

Nieuw medicijn tegen MS onveilig

Misschien is het niet verbazingwekkend dat artsen nu al levensbedreigende bijwerkingen zien bij patiënten die het nieuwe medicijn tegen multiple sclerose (MS) gebruiken: alemtuzumab (merknaam Lemtrada) wordt namelijk gewonnen uit antilichamen van ratten.
Twee MS-patiënten gingen snel achteruit nadat ze het medicijn hadden gekregen. Uit MRI-scans bleek dat er ontstekingen waren ontstaan in grote delen van hun hersenen. De artsen van het St. Josef Ziekenhuis van de Ruhr-universiteit in het Duitse Bochem wisten niet zeker wat het medicijn had gedaan: de MS verergeren of een nieuw soort auto-immuunziekte veroorzaken.
Alemtuzumab is niet echt nieuw. Het middel werd ooit ontwikkeld als medicijn tegen kanker (onder de naam Campath), maar de onderzoekers van het farmaceutisch bedrijf Genzyme dachten dat het beter zou werken tegen MS.
Daarom werd Campath in 2012 van de markt gehaald en voor de behandeling van MS onder de naam Lemtrada opnieuw op de markt gebracht, maar dan met een hoger prijskaartje eraan.
Het medicijn werd in 2013 in Europa toegelaten als middel tegen MS, maar de toezichthoudende instanties in Amerika waren terughoudend Ze vonden dat de veiligheid onvoldoende door goede klinische trials was gewaarborgd.
Toen Genzyme echter dreigde hiertegen in beroep te gaan, keurde de Amerikaanse FDA het medicijn in 2014 alsnog goed.
Lancet Neurol, 2017; 16: 104-6
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws