01-11-2019

Niet zo veilig: e-sigaretten veroorzaken ook hartaanvallen en beroerten

E-sigaretten roken is niet zo veilig. Net als gewone sigaretten kunnen zij een hartaanval, coronaire hartziekte of depressie veroorzaken.

De gebruikers van e-sigaretten lopen in vergelijking met niet-rokers een significant hoger risico om een van deze aandoeningen te krijgen; de kans op een hart-aanval is 56 procent groter bij e-sigarettengebruikers en de kans op een beroerte 30 procent groter.

Ook lopen ze 44 procent meer kans op problemen met de bloedsomloop, zoals het ontstaan van bloedstolsels. Tevens is het twee keer zo waarschijnlijk dat ze een depressie, angststoornis of andere emotionele problemen krijgen, aldus onderzoekers van de University of Kansas School of Medicine.

De cijfers bij e-sigarettengebruikers zijn wel lager dan bij tabaksrokers – bij wie het risico op een hartaanval of hartziekte respectievelijk 165 en 94 procent hoger is – maar toch aanzienlijk hoger dan men had gedacht. De onderzoekers bekeken de medische dossiers van meer dan 96.000 mensen, waarvan sommigen e-sigaretten gebruikten. Hun gezondheid werd vergeleken met die van tabaksrokers. ‘Het is veel waarschijnlijker om een hartaanval of beroerte te krijgen van gewone sigaretten dan van e-sigaretten, maar dat wil niet zeggen dat e-sigaretten veilig zijn’, aldus onderzoeker Mohinder Vindhyal.

Alle e-sigarettengebruikers liepen enig risico op het krijgen van een van de aandoeningen, of ze nu elke dag rookten of slechts nu en dan. Wel nam het risico toe naarmate het gebruik hoger was.
Sinds de e-sigaretten in 2007 op de markt kwamen, is de verkoop ervan met een factor veertien toegenomen. Momenteel gebruikt ongeveer een op de 20 Amerikanen ze. Er zijn 460 merken en 7700 smaken ontwikkeld.

American College of Cardiology 68th Annual Scientific Session and Expo, March 7, 2019

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.