01-11-2019

Niet zo veilig: e-sigaretten veroorzaken ook hartaanvallen en beroerten

E-sigaretten roken is niet zo veilig. Net als gewone sigaretten kunnen zij een hartaanval, coronaire hartziekte of depressie veroorzaken.

De gebruikers van e-sigaretten lopen in vergelijking met niet-rokers een significant hoger risico om een van deze aandoeningen te krijgen; de kans op een hart-aanval is 56 procent groter bij e-sigarettengebruikers en de kans op een beroerte 30 procent groter.

Ook lopen ze 44 procent meer kans op problemen met de bloedsomloop, zoals het ontstaan van bloedstolsels. Tevens is het twee keer zo waarschijnlijk dat ze een depressie, angststoornis of andere emotionele problemen krijgen, aldus onderzoekers van de University of Kansas School of Medicine.

De cijfers bij e-sigarettengebruikers zijn wel lager dan bij tabaksrokers – bij wie het risico op een hartaanval of hartziekte respectievelijk 165 en 94 procent hoger is – maar toch aanzienlijk hoger dan men had gedacht. De onderzoekers bekeken de medische dossiers van meer dan 96.000 mensen, waarvan sommigen e-sigaretten gebruikten. Hun gezondheid werd vergeleken met die van tabaksrokers. ‘Het is veel waarschijnlijker om een hartaanval of beroerte te krijgen van gewone sigaretten dan van e-sigaretten, maar dat wil niet zeggen dat e-sigaretten veilig zijn’, aldus onderzoeker Mohinder Vindhyal.

Alle e-sigarettengebruikers liepen enig risico op het krijgen van een van de aandoeningen, of ze nu elke dag rookten of slechts nu en dan. Wel nam het risico toe naarmate het gebruik hoger was.
Sinds de e-sigaretten in 2007 op de markt kwamen, is de verkoop ervan met een factor veertien toegenomen. Momenteel gebruikt ongeveer een op de 20 Amerikanen ze. Er zijn 460 merken en 7700 smaken ontwikkeld.

American College of Cardiology 68th Annual Scientific Session and Expo, March 7, 2019

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws