Een neusspray met zink kan schadelijk zijn voor de reukzin. Wie daar last van krijgt, kan langdurige of zelfs blijvende schade oplopen. Deze waarschuwing stond in de melding van een casus over een 55-jarige man die voorheen normaal kon ruiken en proeven en die bij een verkoudheid een neusspray gebruikte met 2 procent zinkgluconaat. Hij voelde direct een branderig gevoel en merkte dat hij niet meer kon ruiken. Daarna heeft hij de spray niet meer gebruikt. Maar twee jaar na dit voorval bleek uit tests dat zijn reukzin nog steeds ernstig verminderd was. Inmiddels zijn door onderzoekers in totaal tien patiënten gevonden met een soortgelijke overgevoelige reactie op zinkgluconaat intranasaal6.
Het risico is weliswaar niet groot, maar er kan onderrapportage zijn. Neussprays en druppels met zink, evenals hoesttabletten met zink, worden bij verkoudheid heel veel gebruikt. De resultaten uit onderzoek zijn gemengd, maar het lijkt erop dat zinkionen, die door deze producten in hoge concentraties worden afgegeven, het verkoudheidsvirus kunnen bestrijden en de duur van de verkoudheid met de helft kunnen verkorten. Maar een permanent verlies van de reukzin is een ernstig probleem; daarom valt het te overwegen andere natuurlijke behandelingen tegen verkoudheid te kiezen, zoals vitamine C, Echinacea en Goldenseal, die net zo effectief kunnen zijn.
6J Rhinol, 2004; 18: 137-141
Opioïden bij rug- en nekklachten?
Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...