Negatief denken verhoogt het risico op Alzheimer

Is je glas altijd halfleeg? Dan is het misschien goed om het als halfvol te gaan zien, want mensen die regelmatig negatieve en neerslachtige gedachten hebben, lopen meer kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer op oudere leeftijd.

Onderzoekers kunnen zelfs de fysieke gevolgen zien van ‘herhaaldelijk negatief denken’ (RNT: repetitive negative thinking), zoals ze het noemen; bij ‘halflege’ denkers ontwikkelen zich namelijk meer van de schadelijke eiwitten in de hersenen die verband houden met alzheimer.

Als jij zo bent, kan het helpen om te beginnen met mediteren en bewustwording van je gedachten en omgeving – zeggen onderzoekers van University College London. Negatief denken is een van de ‘onderliggende redenen’ waarom sommige mensen aan dementie of de ziekte van Alzheimer lijden, zegt onderzoekster Natalie Marchant.

Maar het moet wel gaan om een chronische, langdurig negatieve kijk op de wereld. Bij een incidentele tegenslag hebben we misschien af en toe negatieve gedachten en gevoelens, maar dat zal geen langdurige schade veroorzaken aan onze cognitieve vaardigheden.

De onderzoekers volgden twee jaar lang de geestelijke gezondheid van 292 55-plussers. De manier waarop ze piekerden over het verleden en zich zorgen maakten over de toekomst, was een belangrijke maatstaf voor hun RNT-score.

Degenen met hoge RNT-scores hadden meer last van cognitieve achteruitgang over een periode van vier jaar, inclusief meer geheugenverlies, en hersenscans lieten ook zien dat ze grotere afzettingen van tau- en amyloïde eiwitten hadden, die worden gezien bij dementie en alzheimerpatiënten.

RNT is een nieuwe risicofactor, zeggen de onderzoekers, en daarom is het belangrijk dat mensen die regelmatig negatief denken, overwegen om aan meditatie of mindfulness te doen om bewuster te worden van deze negatieve gedachten en het tij te keren.

Alzheimer Dement, 2020; 16; 1054-64

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...