06-01-2020

Nee, een ei vergroot het risico op een beroerte niet

Mocht u er nog steeds aan twijfelen, cholesterol in de voeding verhoogt het risico op hartziekten en beroerten niet. Volgens een nieuwe studie is een ei per dag geen probleem – zelfs niet voor mensen met een erfelijk gen dat hun kwetsbaarheid zou verhogen.

Hoewel eieren veel cholesterol bevatten verhogen ze het risico op een beroerte niet, zelfs niet als u 21 jaar lang dagelijks een ei eet, zeggen onderzoekers die de eetgewoonten van 1950 gezonde mannen gedurende die periode bijhielden.

Wel verrassend was het dat de eieren zelfs het risico op een beroerte niet verhogen bij mensen die het APOE4-gen dragen (veelvoorkomend in Finland, waar de studie plaatsvond), wat de manier waarop cholesterol uit voeding wordt verwerkt verandert. Dragers van het gen wordt geadviseerd om vetarm te eten omdat vetten bij hen tot een veel hoger risico op een beroerte zouden leiden.
Tijdens de 21 jaar durende studie kregen 217 mannen een beroerte, maar er was geen relatie tussen de aandoening en het aantal eieren dat ze aten, zeggen de onderzoekers van de University of Eastern Finland.

Een standaard ei bevat 200 mg cholesterol, maar dit had geen invloed op de cardiovasculaire gezondheid, hoewel de onderzoekers zeggen dat ze niet zeker weten wat de eventuele effecten van het eten van meer dan één ei per dag zouden kunnen zijn.

Am J Clin Nutr, 2019; nqz066

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.