17-11-2023

Nederlanders eten te weinig voedingsstoffen?

Het is heel belangrijk om de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen te eten. In een welvarend land als Nederland zou je verwachten dat dit over het algemeen goed gaat. Recent onderzoek laat echter zien dat dit niet altijd het geval is.

Een te lage inname van belangrijke voedingsstoffen kan de gezondheid verslechteren.1 Zo kan te weinig vitamine C (chronische) vermoeidheid veroorzaken. Een tekort aan is dus niet goed. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat een voortdurende te hoge inname van voedingsstoffen óók nadelig is voor de gezondheid. Zo kan overmatige inname van vitamine A de lever beschadigen en cardiovasculaire ziektes stimuleren.2 De voedingsstoffen moeten dus altijd in balans zijn. Voedingssupplementen als multivitaminen kunnen daarbij belangrijk zijn, maar kunnen ook bijdragen aan een consequente overinname.1

Een team van Nederlandse en Zwitserse onderzoekers was benieuwd naar hoe goed Nederlanders zich aan deze regels houden.1 De onderzoekers bekeken de gegevens van 4313 Nederlanders tussen de 1 en 79 jaar oud. Hierbij werd er gekeken naar belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B6, foliumzuur, vitamine D en vitamine E. Ook werd er gekeken of er voedingssupplementen werden genomen.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking bleek een lagere inname dan de aanbevolen hoeveelheid binnen te kregen voor calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur. Voor zink, vitamine A, vitamine B6 en vitamine E verschilden de percentages sterk per subgroep. Vooral bij adolescenten (tussen de 10 en 22 jaar3), volwassen vrouwen, en mensen die geen voedingssupplementen namen waren de getallen laag. Een kanttekening voor adolescenten is wel dat de verhouding tussen de benodigde voedingsstoffen en het aantal calorieën dat gegeten moet worden lastiger is dan bij volwassenen. Bij maar 1% van de peuters werden er innames gevonden die de bovengrens overgingen, voor de voedingsstoffen zink, vitamine A en foliumzuur.

In ieder geval lijkt het erop dat Nederlanders vaak te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook laat dit onderzoek zien dat voedingssupplementen essentieel kunnen zijn voor een gezond leven, omdat bepaalde voedingsstoffen blijkbaar moeilijk te vinden zijn in het Nederlandse dieet, zeker voor bepaalde doelgroepen. Gelijktijdig moet er worden uitgekeken voor te hoge innames.

Bronnen:

1 DOI: 10.1007/s00394-023-03219-4
2 DOI: 10.1111/nyas.14128
3 https://www.nji.nl/ontwikkeling/de-puberteit

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws