26-07-2008

Najaarsdepresie: lichttherapie beter dan Prozac

Als je tegen je dokter zegt dat je last hebt van een najaars- of winterdepressie, kun je twee reacties verwachten. Als hij een huisarts van de oude stempel is, zal hij erom lachen. In het andere geval schrijft hij Prozac (fluoxetine) voor. Prozac is een krachtig antidepressivum dat in verband is gebracht met (denken aan) zelfdoding.
Een veel betere manier om een seizoensgebonden depressie aan te pakken is lichttherapie, en ze werkt nog sneller en beter ook. Een groep van 96 mensen die aan een seizoensgebonden depressie leden, kregen ofwel elke dag een lamp in gebruik die 10.000 lux gaf of ze kregen Prozac.
De lamp had niet alleen meer effect, hij was ook veiliger en had geen bijwerkingen. De patiënten die Prozac kregen, hadden last van onrust, slecht slapen en hartkloppingen, terwijl degenen die de lichttherapie volgden, totaal geen bijwerkingen rapporteerden13.
13 Am J Psych, 2006; 163: 805-812
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws