10-11-2016

Naar de kerk voor een langer leven

Naar de kerk voor een langer leven

Mensen die meer dan één keer per week naar de kerk gaan, blijken langer te leven. Regelmatige kerkgang reduceert de kans op een vroegtijdige dood, vooral door hartaandoeningen of kanker, zeggen onderzoekers.
Tijdens de eerste zestien jaar van het onderzoek bleek dat mensen die meer dan één keer per week naar de kerk gaan, hun kans om vroegtijdig dood te gaan met 33 procent verminderden. Degenen die één keer per week gaan, verminderden het risico met 26 procent. Mensen die minder vaak naar de kerk gaan, hadden ook een lager risico – namelijk 13 procent – vergeleken met degenen die helemaal nooit naar de kerk gaan.
Regelmatige kerkgangers hadden ook 27 procent minder kans om aan een hartziekte te sterven, en 21 procent minder kans om aan kanker te overlijden. De onderzoekers schatten dat regelmatige kerkgang ongeveer vijf maanden aan uw leven toevoegt.
Onderzoekers van de Harvard Universiteit onderzochten de invloed van kerkgang op een groep van bijna 75.000 vrouwen uit de Nurses’ Health Study, een grootschalig Amerikaans onderzoek. Hoewel ze ook rekening hadden gehouden met andere factoren die de levensduur kunnen beïnvloeden – zoals voeding, beweging, alcoholconsumptie, gewicht en roken – bleek dat regelmatige kerkgang een grote positieve invloed had op de gezondheid.
Het sociale aspect van naar de kerk gaan leek een belangrijke rol te spelen, naast de religieuze overtuiging. ‘Onze bevindingen wijzen erop dat het bijwonen van een kerkdienst iets belangrijks toevoegt dat verdergaat dan individuele spiritualiteit. Een deel van de winst lijkt te zijn dat het bijwonen van een kerkdienst bijdraagt aan iemands sociale netwerk, roken ontmoedigt, depressie vermindert en mensen helpt om een optimistische en hoopvolle kijk op het leven te ontwikkelen,’ aldus hoofdonderzoeker Tyler Vanderweele.
Bron: JAMA Internal Medicine, 2016; doi: 10.1001/jamainternmed.2016.1615
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws