Muziektherapie helpt bij herstel na beroerte

Muziektherapie kan het herstel bespoedigen bij slachtoffers van een beroerte. Het helpt de stemming te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en versnelt dus de revalidatie, zelfs na een ernstige beroerte.Voortdurende herhaling, zoals het slaan op een trommel, toetsenbord of ander percussie-instrument, lijkt bij te dragen aan herstel van de neurale routes in de hersenen, die mogelijk beschadigd zijn bij de beroerte, aldus onderzoekers van de Anglia Ruskin University in het VK. 

Deze neurale veranderingen zorgen onder meer voor een verbeterde stemming en concentratie, evenals een betere beweeglijkheid, zoals bij het lopen en het gebruik van vingers en handen. Neurologische muziektherapie (NMT) werd vergeleken met andere revalidatieprogramma’s voor beroerten, waaronder fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en klinische psychologie. De 177 patiënten die in totaal 675 NMT-sessies gedurende twee jaar ondergingen, meldden dat het zeer nuttig was geweest en de meesten zeiden zich gelukkiger te voelen. 

BRON:
Top
Stroke Rehabil, 2020; 1–12 

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws