01-07-2021

Muziek luisteren voor het slapengaan, kan je nachtrust verstoren

Veel mensen luisteren muziek om ontspannen in slaap te kunnen vallen. Maar deuntjes die in je hoofd blijven plakken, kunnen juist je nachtrust behoorlijk verstoren, aldus Amerikaanse neurowetenschappers.

De onderzoekers van de Baylor-universiteit in de Verenigde Staten onderzochten in hoeverre liedjes je slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden ervan uitgaande dat door het luisteren naar muziek zich hardnekkige nachtelijke oorwurmen in je hoofd nestelen. Oorwurm is een term uit de muziektheorie en hiermee wordt een melodie bedoeld, of een stukje daarvan, die ongewild in het hoofd blijft hangen.

In het eerste deel van het onderzoek vroegen ze 199 mensen naar hun luistergedrag en slaapkwaliteit. Degenen die meer naar muziek luisteren, bleken ook meer nachtelijke oorwurmen hebben. De momenten van naar bed gaan en opstaan bleven min of meer hetzelfde, maar mensen met oorwurmen zeiden lichter te slapen en vaker wakker te worden.

Vervolgens overnachtten 48 studenten in een slaaplaboratorium. Zij kregen voor zij gingen slapen een pakkend liedje te horen, instrumentaal of met zang. De onderzoekers vroegen hen ’s ochtends hoe goed zij hadden geslapen. De deelnemers met oorwurmen hadden over het algemeen slechter geslapen. Een deel had moeite met inslapen en ze werden ook regelmatig wakker met een liedje in hun hoofd, waarbij, verrassend genoeg, de instrumentale muziekstukken grofweg twee keer meer bleven plakken dan gezongen liedjes.

Tot slot deden de onderzoekers EEG-metingen. Deze opnames van elektrische activiteit in de hersenen lieten zien dat de hersenen inderdaad tijdens de slaap bezig bleven met het verwerken van de muziek. De wetenschappers zagen een significante toename van langzame hersengolven in de primaire auditieve cortex (gehoorschors), een marker van slaapafhankelijke geheugenconsolidatie. Geheugenconsolidatie is het proces dat ervoor zorgt dat onze kortetermijnherinneringen tijdens onze slaap worden opgeslagen als langetermijnherinneringen en dit deel van de cortex is verantwoordelijk voor de verwerking van geluidsinformatie in de hersenen.

De onderzoekers raden daarom af om vlak voor het slapengaan muziek te luisteren. Zij adviseren om iets cognitiefs te doen voor het slapen, zoals een to-do-lijstje maken voor de volgende dag of gedachten op papier zetten.

Bron: Sage Journals, juni 2021

Beeld:Luisella Planeta Leoni

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.