30-06-2019

Muziek helpt zeer premature baby’s

Ruim zeven procent van de kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren. Meestal gebeurt dit tussen de 32 en 37 weken, maar soms ook daarvoor (20%). Later krijgen deze extreem vroeggeboren kinderen vaak neuropsychologische problemen.

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (HUG) publiceerden onlangs een bijzondere studie naar een oplossing die de hersenontwikkeling van deze baby’s stimuleert: muziek.

Overprikkeld

Ook in Nederland wordt regelmatig muziektherapie toegepast bij vroeggeboren kinderen. De onderzoekers gingen een stap verder en vroegen de componist Andreas Vollenweider om speciale muziek te componeren. De achterliggende gedachte was dat premature baby’s direct na geboorte in een couveuse belanden op een hectische intensive care. De hersenen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld, terwijl het gehoor al helemaal functioneel is. Deze kwetsbare kinderen kunnen daardoor in tegenstelling tot volgroeide baby’s alle onverwachte geluidsprikkels niet plaatsen.

Punji, harp en bellen

De onderzoekers lieten de baby’s op vaste momenten per dag aangename muziek horen. Vollenweider experimenteerde hiertoe met verschillende instrumenten. Acht minuten durende composities met een punji, harp of bellen bleken het meeste effect te hebben. Vooral de fluit van de Indiase slangenbezweerders, de punji, werkte heel kalmerend.

Eerste uitkomsten

De studie omvatte een groep vroeggeboren baby’s die naar de muziek luisterde en twee controlegroepen. Uit MRI’s blijkt dat de neurale netwerken van kinderen die naar de speciale composities te horen kregen, significant verbeterden.

De eerste deelnemertjes aan het onderzoek zijn inmiddels zes jaar oud. De wetenschappers bezoeken deze kinderen binnenkort opnieuw om te bezien of er door de muzikale stimuli inderdaad ook op termijn sprake is van minder neurologische problemen.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Jun 11;116(24):12103-12108.

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.