Mozart vermindert epilepsieaanvallen

Het ‘Mozart-effect’ werd begin jaren 90 de naam voor de theorie dat baby’s en kinderen die luisteren naar klassieke muziek slimmer zouden opgroeien. Nieuw onderzoek suggereert nu dat Mozarts composities het aantal epilepsieaanvallen zou kunnen verminderen.

Pure Mozartklanken

De afgelopen twintig jaar was Mozart dé componist voor de behandeling van epilepsie. Onderzoekers waren echter niet zeker of het puur met zijn muziek te maken had of dat een variant daarop evenzogoed zou werken bij een aanval.

Na een jaar lang testen met de pure Mozartklanken en een bijna-Mozartversie, hebben onderzoekers van de Toronto Western Hospital bevestigd dat alleen de originele klanken werkt. Wanneer een epileptiepatiënt een keer per dag naar Mozart’s muziek luistert, vermindert de frequentie van zjn aanvallen.

Shufflevariant

Drie maanden lang speelden de onderzoekers elke dag het eerste deel van Mozarts Sonate voor twee piano’s in D Major, K.448 voor 13 epilepsiepatiënten, waarna zij overschakelden op een geshuffelde versie die de ritmische kwaliteiten van het origineel verloor.
Uit het ‘epileptische dagboek’ dat de patiënten bijhielden, bleek volgens de onderzoekers dat er een groot verschil was in het aantal aanvallen tijdens het luisteren naar de ‘ware Mozart’ in vergelijking met de shuffleversie.
Meer dan 50 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan epilepsie en krachtige anti-epileptische medicatie is niet effectief voor 30 procent van de patiënten. Dat maakt dit dus een belangrijke ontdekking.

Bron: Epilepsia Open, 2020; 5

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws