14-05-2020

Mondkapjesgebruik

Nu na veel discussie ook in Nederland de mondkapjes verplicht zijn in het openbaarvervoer (OV), neemt de creativiteit om zelf maskertjes te maken toe. Er zijn al heel leuke te vinden op internet en ze zijn beslist niet moeilijk om te maken. Het is hoogstens doodsaai werk als je er vijftig stuks in dezelfde unikleur moet maken, zoals mij overkwam. Het was voor het goede doel.

Filters

Medische mondkapje hebben in tegenstelling tot thuis gefabriceerde maskertjes een filter. Beschermingsmaskers zijn er in soorten en maten afhankelijk van het doel. De mate van filtratie, uitgedrukt in Filtering Facepiece Particle (FFP) varieert. Het beste masker laat 0,1% van de virusdeeltjes door. Alle ziekenhuis-FFP-maskers zijn gecertificeerd en moeten beschikbaar blijven voor de zorg.

Het RIVM onderzocht hoeveel virusdeeltjes zo’n huisvlijtmasker doorlaat. Bij het griepvirus influenza is dat 40 tot 80 procent. Sjaals en zakdoeken scoren niet best in deze test, maar ook aan huisvlijtmaskers kleven nadelen.

Hoe maak je een eigen filter? Iemand meldde dat er speciale bacteriewerende stof is, iets teflonachtigs, dat maar zeer moeilijk te krijgen is. Voorlopig zul je het moeten doen met stofzuigerfilters, twee extra velletje keukenpapier of papierzakdoekje aan de binnenkant. Laat dus een kant open om je eigen filter erin te kunnen stoppen. Hoe meer laagjes hoe beter.

Huisvlijt

Al je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk dat je neus goed is afgedekt en je kin erin past. Het beste is om pure, heel dicht geweven katoen met een moltonvoering te nemen dat goed gewassen kan worden. Synthetische stoffen zijn ongeschikt, erg benauwd om op te hebben en deze stoffen kunnen niet heet gestreken worden zonder aan je strijkijzer te kleven.

Wassen na ieder gebruik

In de wandelgangen zie ik heel vaak superbrave lieden met wel een weeklang hetzelfde mondkapje op. Dan wordt in mij de docent voedingsleer en gezondheid wakker en vraag ik mij af of ik diegene zou moeten aanspreken. Misschien vragen of zij er zeven stuks hebben voor iedere dag een? Als je het niet goed doet, werkt het immers contraproductief.

Was het mondkapje na elk gebruik op 60° in de wasmachine. Dit is net zo belangrijk als handenwassen. Het virus vormt een vetlaagje op je handen en op de stof, deurkrukken, lichtschakelaars en allerlei andere oppervlakken. Door het gebruik van zeep lost het vetlaagje op en valt het virus als het ware uit elkaar.

NB1: gebruik voor het reinigen van mondkapjes geen bleekmiddel of waterstofperoxide. Die chemische stoffen tasten de textielvezels aan waardoor het masker minder effectief wordt.

NB2: Was ook weer niet te heet, want dan gaat de kwaliteit van je mondkapje ook achteruit. Een katoenen mondkapje kan dus worden hergebruikt.

Zo doe je het op en neem je het af

Was je handen met water en zeep, voordat je het huisvlijtmaskertje opzet. Pak de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan.

Ook om het maskertje af te nemen, was eerst je handen met water en zeep. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak de binnen-, en buitenkant van het mondkapje en je gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Gooi mondkapjes voor eenmalig gebruik weg. Mondkapjes en wegwerphandschoenen mogen volgens de Rijksoverheid bij het restafval in de grijze container.

Doven en slechthorenden

Mondkapjes zijn communicatierovers. Als geen ander weet ik dat zij voor doven en slechthorenden een drama zijn. Het meeste van al het gemompel vanachter achter de maskers is voor hen niet te volgen. Er is teveel ruis, klanken smelten samen en de mond en mimiek zijn niet te zien. Mimiek is voor doven essentieel. Als zij zien dat mensen angstig kijken of juist lachen, trekken zij daar hun conclusies uit. Achter de mondkapjes gaat de gezichtsuitdrukking verloren. Zo is niet meer te zien wat er in de omgeving gebeurt en dit voelt onveilig. Liplezen lukt ook al niet en als je dan ook nog eens fysiek afstand moet houden, wordt communiceren wel erg lastig. Soms biedt het mobieltje soelaas en kun je de boodschap beter via een mobieltje duidelijk te maken. Het blijft behelpen, maar niet getreurd. Alles beter dan ziek.’

Nienke Aukema
info@uwdietist.eu

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws