Over het onderwerp mondkapjes is zeer uiteenlopend onderzoek te vinden. Dat is wel vaker het geval met onderzoek rondom één onderwerp. Berichten buitelen over elkaar en meningen raken verdeeld. De redactie van Medisch Dossier houdt het relevante onderzoek zo goed mogelijk in de gaten om onze lezers zo breed mogelijk te kunnen informeren. Daarom berichten we ook deze week weer over een onderzoek naar mondkapjes.
Mondkapjes tegen fijnstof
Dit onderzoek is weliswaar enkele jaren geleden uitgevoerd, maar heel actueel. In 2014 kregen de inwoners van Singapore van de overheid mondkapjes om zich te beschermen tegen het fijnstof in deze miljoenenstad. Bij de mondkapjes zaten instructies hoe deze te dragen.
Een internationaal onderzoeksteam was vervolgens benieuwd of mensen dit wel goed deden. Het team liet daarom in 2015 proefpersonen uit Singapore soortgelijke mondkapjes opzetten. Ook de instructies die de deelnemers kregen, waren vergelijkbaar met die van de overheid. Het betrof zogeheten N 95-mondkapjes die 95 procent van de fijnstofdeeltjes uit de lucht filteren.
Uitkomsten steekproef
In totaal werden data verzameld van 714 mannen en vrouwen. Ongeveer de helft van de deelnemers was vrouw en alle volwassen leeftijden waren in de steekproef vertegenwoordigd.
Slechts 90 deelnemers (12,6 procent) slaagden voor de test. Ongeveer driekwart plaatste de elastiekjes verkeerd om de oren, bij 61 procent sloot het masker niet goed aan op de huid en bij ongeveer 60 procent zat het masker te los om de neus. De oudere deelnemers deden het oberigens vaker fout dan jongeren of deelnemers die al bekend waren met mondkapjes.
Schijnveiligheid
De onderzoekers brengen deze studie nu weer in de publiciteit, omdat zij willen waarschuwen voor schijnveiligheid. Zij vinden dat er meer nodig is dan een papieren instructie om mensen voor te lichten over het juiste gebruik van een mondkapje. Wanneer mensen dit niet correct doen, is het advies om mondkapjes te dragen – en in het ov de verplichting – immers een loze maatregel.