21-09-2020

Molecule in sinaasappels en mandarijnen vermindert obesitas

Sinaasappels en mandarijnen bevatten een molecule die obesitas bestrijdt. De verbinding vermindert ook insulineresistentie – een van de eerste stadia van diabetes type 2 – en vetten in het bloed die hartaandoeningen veroorzaken.

Maar onderzoekers van de University of Western Ontario in Canada geven toe dat ze na meer dan tien jaar onderzoek nog steeds niet weten hoe deze ‘wondermolecule’ met de naam nobiletine werkt. Zij testten nobiletine op muizen die een dieet rijk aan cholesterol en vet kregen en ontdekten dat het de zwaarlijvigheid bij muizen omkeerde. De dieren werden merkbaar dunner, zij waren minder insulineresistent en hadden lagere waarden voor bloedvetten, die kunnen leiden tot atherosclerose, een verharding van de bloedvaten.

Het is echter een raadsel hoe nobiletine dit doet. De onderzoekers hadden aangenomen dat de molecule ingreep op de manier waarop het lichaam vet verwerkt, maar het bleek ook te werken bij genetisch aangepaste muizen, die deze normale stofwisselingsroutes dus niet gebruikten.

J Lipid Res, 2020; 61: 387–402

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws