01-11-2019

Mogelijke omkering ziekte van Alzheimer met thee en tomaten

Verbindingen in groene thee, tomaten en wortelen kunnen mogelijk verschijnselen van alzheimer omkeren – tenminste bij muizen.

Mensen met de ziekte van Alzheimer en alle anderen die de kans willen vergroten om deze ziekte te voorkomen, zouden volgens onderzoekers direct moeten beginnen met het drinken van groene thee en het eten van voeding die rijk is aan ferulazuur (FA), zoals wortelen, tomaten, rijst, tarwe en haver.

Hoewel de resultaten van dierstudies niet altijd opgaan voor mensen, suggereert de bevinding wel dat een holistische benadering, met een goed dieet en plantaardige supplementen, bescherming zou kunnen bieden tegen de ziekte van Alzheimer en dementie. Het zou zelfs een omkering kunnen bewerkstelligen, aldus onderzoekers van de University of Southern California.
‘Je hoeft niet eerst 10 tot 12 jaar te wachten totdat er een medicijn op de markt is gekomen; je kunt vandaag al beginnen met deze voedingsaanpassingen’, zegt hoofdonderzoeker Terrence Town. De ziekte, waarvoor geen genezing bestaat, treft ongeveer 5,7 miljoen Amerikanen.

FA en EGCG (epigallocatechine-3-gallaat), een stof in groene thee, zorgden voor volledig herstel van het geheugen van muizen die de supplementen kregen, zo stelden de onderzoekers vast. De muizen kregen 30 mg per kilo lichaamsgewicht, een dosis die volgens de onderzoekers door mensen goed wordt verdragen en die makkelijk kan worden ingepast in een gezond, plantaardig dieet.
De onderzoekers denken dat de werking van de stoffen berust op het voorkomen van de vorming van de ‘plaques’ van bèta-amyloïde, die in de hersenen van mensen met alzheimer worden gevonden. De verbindingen zorgen ook voor afname van ontsteking en oxidatieve stress in de hersenen.

J Biol Chem, 2019; 294: 2714

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws