06-01-2020

Moedermelk geeft kans op levenslange immuniteit

Borstvoeding beschermt ons niet alleen in de babytijd. Volgens nieuw onderzoek kan moedermelk levenslange immuniteit bewerkstelligen.

En het zijn immuuncellen in de melk – en niet eiwitten zoals iedereen dacht – die deze levenslange bescherming mogelijk maken. Biologen dachten dat een baby immuniteit verkreeg door eiwitten zoals antilichamen in de melk, en dat het immuniteitseffect ophield nadat de borstvoeding was gestopt.

Maar onderzoekers van de Britse Birmingham University ontdekten dat de immuunrespons van de moeder zelf, misschien zelfs door een infectie van voordat ze zwanger was, overgedragen kan worden op haar kind via de melk en dat die bescherming permanent is.

‘Als de moeder voor de zwangerschap een infectie heeft gehad, kan dit als gevolg hebben dat zij langdurig werkende immuniteit kan overdragen op haar kinderen’, zegt onderzoeker Adam Cunningham. De onderzoekers baseerden hun bevindingen op een experiment met parasitaire wormen die de ingewanden kunnen infecteren. Laboratoriummuizen die voor de zwangerschap werden geïnfecteerd droegen hun immuniteit via hun melk over aan hun nakomelingen, waardoor die levenslang immuun bleven tegen worminfecties. Dit doet vermoeden dat bescherming tegen andere infecties ook zou kunnen worden overgedragen in moedermelk.

Sci Adv, 2019; 5: eaav3058

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws