14-05-2019

Mindfulness als behandeling ADHD

De roep om alternatieven voor medicatie bij het behandelen van ADHD wordt harder. Promovendus Renée Meppelink onderzocht het effect van een mindfulness training op de psyche van kinderen en ouders. De training zou een alternatief kunnen zijn voor medicatie in de behandeling van ADHD in de kindertijd.

De studie van Meppelink is de eerste die de training vergelijkt met de resultaten van medicatie voor ADHD. Het vergelijk is nodig door de stijgende vraag naar alternatieven voor medicatie. Dit komt door de ernstige bijwerkingen van medicatie die op korte termijn kunnen optreden en de onbekende gevolgen van medicatie op de lange termijn. Tegelijkertijd is de effectiviteit van mindfulness training voor kinderen met ADHD de afgelopen jaren meer naar voren gekomen.

Twee behandelingen

Afgelopen week presenteerde Meppelink haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de mindfulness trainingen als een niet-farmaceutisch alternatief kunnen worden beschouwd in de behandeling van ADHD in de kindertijd.

De twee trainingen uit het onderzoek zijn bestaande mindfulness trainingen. De Mind-ful Parentingtraining helpt ouders op een kalme, niet reactieve wijze te reageren op met kinderen met ADHD. De Mymind training verhoogt de aandacht en gedragscontrole van kinderen door spelenderwijs meditatie oefeningen te volgen. Door de deelnemers aan het onderzoek in groepen te splitsen kon een goed vergelijk worden gemaakt tussen kinderen die medicatie kregen en kinderen die de trainingen volgden.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.