Minder vaak last van boezemfibrilleren door yoga

Een onregelmatig hartritme (boezemfibrilleren) wordt meestal behandeld met krachtige medicijnen of een pacemaker, maar een nieuwe studie wijst uit dat patiënten het probleem onder controle kunnen houden door met yoga te beginnen.

Yoga kan het aantal verontrustende aanvallen halveren en de bloeddruk verlagen, waardoor het soms net zo goed kan werken als geneesmiddelen, zoals bloedverdunners en medicijnen tegen hartritmestoornissen.
Een vorm van yoga die de houdingen met de ademhaling verbindt, is het meest effectief. Het is het best om deze yoga dagelijks te beoefenen, zeggen onderzoekers van het HG SMS Hospital in Jaipur, India.

Ze werkten met 538 mensen met hartritmestoornissen, van wie de helft vier maanden lang om de dag 30 minuten yogaoefeningen deed, terwijl de andere groep inactief was; daarna wisselden de groepen om. Ze werden ook aangemoedigd om thuis elke dag yoga te beoefenen.

Tijdens de weken dat ze yoga beoefenden, hadden de beoefenaars gemiddeld ongeveer acht keer last van boezemfibrilleren, terwijl de niet-yogagroep gemiddeld 15 aanvallen had. De bloeddruk daalde in de yogagroep en de deelnemers meldden ook dat hun energieniveau en stemming verbeterden en dat ze minder last van angst en depressie hadden.

Typische symptomen van boezemfibrilleren zijn onder meer een onregelmatige pols, kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid. Het treft ongeveer 25 procent van de mensen van middelbare leeftijd en is verantwoordelijk voor tot 30 procent van de beroertes. Ook verdubbelt het bijna het risico op vroegtijdig overlijden.

Bron: European Society of Cardiology Congress, August 24, 2020
Pas nooit zelf je medicatie aan; doe dit alleen in overleg met je behandelend arts.

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.