Minder vaak last van boezemfibrilleren door yoga

Een onregelmatig hartritme (boezemfibrilleren) wordt meestal behandeld met krachtige medicijnen of een pacemaker, maar een nieuwe studie wijst uit dat patiënten het probleem onder controle kunnen houden door met yoga te beginnen.

Yoga kan het aantal verontrustende aanvallen halveren en de bloeddruk verlagen, waardoor het soms net zo goed kan werken als geneesmiddelen, zoals bloedverdunners en medicijnen tegen hartritmestoornissen.
Een vorm van yoga die de houdingen met de ademhaling verbindt, is het meest effectief. Het is het best om deze yoga dagelijks te beoefenen, zeggen onderzoekers van het HG SMS Hospital in Jaipur, India.

Ze werkten met 538 mensen met hartritmestoornissen, van wie de helft vier maanden lang om de dag 30 minuten yogaoefeningen deed, terwijl de andere groep inactief was; daarna wisselden de groepen om. Ze werden ook aangemoedigd om thuis elke dag yoga te beoefenen.

Tijdens de weken dat ze yoga beoefenden, hadden de beoefenaars gemiddeld ongeveer acht keer last van boezemfibrilleren, terwijl de niet-yogagroep gemiddeld 15 aanvallen had. De bloeddruk daalde in de yogagroep en de deelnemers meldden ook dat hun energieniveau en stemming verbeterden en dat ze minder last van angst en depressie hadden.

Typische symptomen van boezemfibrilleren zijn onder meer een onregelmatige pols, kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid. Het treft ongeveer 25 procent van de mensen van middelbare leeftijd en is verantwoordelijk voor tot 30 procent van de beroertes. Ook verdubbelt het bijna het risico op vroegtijdig overlijden.

Bron: European Society of Cardiology Congress, August 24, 2020
Pas nooit zelf je medicatie aan; doe dit alleen in overleg met je behandelend arts.

Uit dezelfde categorie

Bryan Hubbard over het WHO-beleid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt door velen gezien als een vertrouwde en onafhankelijke stem, maar de volksgezondheidsadviezen die zij geven worden vaak beïnvloed door commerciële belangen. Recente uitspraken over babyvoeding, bewerkte voedingsmiddelen,...

Het laatste nieuws

Meditatie vermindert pijnbeleving

Uit een nieuwe studie blijkt dat het beoefenen van mindfulness pijn met maar liefst 32 procent kan verminderen. En zelfs mensen die nog nooit eerder hebben gemediteerd, kunnen baat hebben bij deze techniek. De sleutel is om je niet te vereenzelvigen met de pijn, maar...

Insecten als voedingsbron

Afgelopen weekend lazen wij de nieuwsbrief “Insecten in ons eten?” van Juglen Zwaan (www.aHealthylife.nl). Zwaan schreef hier dat de Europese Commissie onlangs toestemming gegeven heeft voor het verwerken van insecten in ons voedsel. Het grootste gedeelte van de...