Mensen die altijd snurken, hebben een veel groter risico van een hartaanval of een hartziekte. Wellicht heeft de wetenschap nu eindelijk ontdekt wat de beste remedie is voor snurken.
In het algemeen ontstaat snurken door een vorm van‘obstructieve slaapapneu’ (OSA), een aandoening die het hart enorm kan belasten en tot hoge bloeddruk kan leiden.
Helaas zijn de meeste behandelingen voor OSA en snurken weinig effectief of werken ze, op hun best, maar bij een klein aantal mensen. Maar nu denken onderzoekers van het Sleep Research Laboratory in het Canadese Toronto dat ze de oplossing hebben gevonden in een therapie genaamd Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Daarbij gaat de patiënt slapen met een neusmaskertje dat voorkomt dat de pharynx (keelholte) dichtvalt. Dat is namelijk wat er tijdens het snurken steeds gebeurt.
Bron: Lancet, 2009; 373: 82-93
Verband tussen slaap en metabolisme
Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...