Minder risico op dementie dan tien jaar geleden

Het risico dat iemand dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van het Erasmus MC en de Harvard School of Public Health. Het is de meest omvangrijke studie die ooit naar dementie is gedaan.

Drie decennia

De onderzoekers hebben ruim 49.000 mensen gevolgd van 65 jaar en ouder. De ouderen deden mee aan zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa. Ruim 4200 mensen uit de onderzoeksgroep werden dement; dat is bijna 9 procent.

De onderzoekers ontdekten dat de afgelopen 30 jaar het risico op dementie iedere tien jaar daalde met 13 procent. Iemand die 2010 70 jaar was, had 13 procent meer kans om binnen 5 jaar dement te worden dan iemand die nu 70 jaar is. Voor een 70-jarige in 2000 was dit risico weer 13 procent hoger dan voor de 70-jarigen in 2010.

Het waarom nog niet duidelijk

De onderzoekers kunnen nog geen wetenschappelijke verklaring geven. Ze denken dat het wellicht te maken heeft met de aanpak van hart- en vaatziekten in zowel Europa als in de Verenigde Staten.

Een andere verklaring kan volgens de onderzoekers het opleidingsniveau zijn. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mensen met een hogere opleiding minder vaak dement worden.

Ondanks dit verminderde risico, blijft het totale aantal mensen met dementie wel groeien. Dit omdat de bevolking toeneemt en mensen gemiddeld steeds ouder worden.

Bron: Neurology Journals. 2020 Aug;95(5)

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws